Οικονομικό κλίμα: Από το κακό στο… χειρότερο

Οικονομικό κλίμα: Από το κακό στο… χειρότερο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:31 Δημιουργία 31/10/18, 07:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η αρνητική τάση που καταγράφεται στο οικονομικό κλίμα, κάθε άλλο παρά ευθυγραμμίζεται με το αφήγημα της κυβέρνησης ότι δήθεν η κατάσταση στη χώρα οδεύει από το καλό στο... καλύτερο, μετά την «έξοδο» από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο.

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για αλλαγή της ψυχολογίας και του κλίματος στην οικονομία κατά τη λεγόμενη μετά-μνημονιακή εποχή διαψεύδονται από την ίδια την αγορά, καθώς οι πολιτικές του Μαξίμου δεν συμβάλλουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Τουναντίον, η έξοδος από το τελευταίο πρόγραμμα δεν έχει συνοδευτεί από βελτίωση των όρων πρόσβασης στις διεθνείς αγορές και μείωση του κόστους χρηματοδότησης για το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Ενδεικτική η επιδείνωση, που σημειώθηκε για τρίτο συναπτό μήνα στον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας που μετράει το ΙΟΒΕ.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι ο κρίσιμος πρόδρομος δείκτης συγκυρίας που δίνει την τάση στην οικονομία πριν βγουν τα στατιστικά δεδομένα (για ΑΕΠ, τζίρο αγοράς, εξαγωγές κλπ).

Ο δείκτης αποτελεί και την πρώτη ένδειξη για το πώς θα κινηθεί το ΑΕΠ (εν προκειμένω το 3ο τρίμηνο). Η κυβέρνηση έχει στηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιτάχυνση του ΑΕΠ το β' εξάμηνο, τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2019, αλλά και τις υπόλοιπες ελληνικές επιδιώξεις αναφορικά με τις συντάξεις, τα αντίμετρα και τη διαδικασία προσέλκυσης επενδύσεων.

Είναι ένα ακόμη ηχηρό καμπανάκι ότι οι άνθρωποι του χρήματος, λόγω και του δυσμενούς διεθνώς περιβάλλοντος, δεν πείθονται ότι η οικονομία ανακάμπτει, αφού από τον Ιούλιο και μετά, ένα μήνα δηλαδή πριν την έξοδο της χώρας από το 3ο μνημόνιο, το οικονομικό κλίμα υποχωρεί συνεχώς. Τον Ιούλιο ο σχετικός δείκτης βρισκόταν στις 105,3 μονάδες, για να υποχωρήσει τον Αύγουστο στις 105,2, να πέσει πολύ τον Σεπτέμβριο στις 101,3 μονάδες, και να υποχωρήσει περαιτέρω τον Οκτώβριο στις 101 μονάδες.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Κομισιόν για το μήνα Οκτώβριο, και θα είχαν μικρότερη αξία αν η απαισιοδοξία ήταν αποκλειστικό προνόμιο μόνο των πολιτών. Την ίδια εικόνα δείχνουν και τα νούμερα για τη βιομηχανική δραστηριότητα, που είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί δείχνει πως βλέπει ο επιχειρηματικός κόσμος τις προοπτικές της οικονομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση της ανεργίας.

Αν σου άρεσε κάνε