Σε έκτακτο Eurogroup στα μέσα Νοεμβρίου το «πόκερ» για τις συντάξεις

Σε έκτακτο Eurogroup στα μέσα Νοεμβρίου το «πόκερ» για τις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:13 Δημιουργία 26/10/18, 16:25

Το σενάριο της διεξαγωγής ενός έκτακτου Eurogroup στα μέσα Νοεμβρίου έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το επίμαχο ζήτημα της εφαρμογής ή μη των περικοπών στις συντάξεις από το 2019, σύμφωνα με τη διαρροή από Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ειδικότερα, η ίδια πηγή δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, πως στο επόμενο Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τις 5 Νοεμβρίου, στο επίκεντρο θα βρεθεί η ιταλική κρίση, οπότε σε ένα έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης εντός του ερχόμενου μήνα θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του «κόφτη» στις συντάξεις.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να αποκαλύψει την ημερομηνία, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση προγραμματίζεται για τις 19 Νοεμβρίου, ενώ πιθανότατα η ακριβής ημερομηνία να προσδιοριστεί στο προσεχές Εurogroup της 5ης Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, όπως προέκυψε κατά το χθεσινό EWG ο τελικός λόγος πέφτει στη Γερμανία.

Το ελληνικό αίτημα περί ακύρωσης του ψηφισμένου μέτρου παραμένει ακόμη υπό διαπραγμάτευση, καθώς οι δανειστές εγείρουν έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο υπάρχουν τα απαιτούμενα δημοσιονομικά περιθώρια, «διαβάζοντας» τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία, που δείχνουν «κόπωση» στα έσοδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του EWG, αν και δεν υπήρξε αρνητικό κλίμα ως προς το ελληνικό αίτημα σε ευρύτερο επίπεδο, εντούτοις Γερμανία και Φιλανδία εξέφρασαν τις ενστάσεις τους, ενώ το «πράσινο φως» καλούνται τα δώσουν τα κοινοβούλια. Υπό αυτή την επισήμανση, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη η άποψη της γερμανικής Βουλής, όπου το πόκερ αναμένεται να είναι σκληρό.

Σημειώνεται πως η Αθήνα επικαλείται ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% θα εκπληρωθεί χωρίς τη νέα περικοπή, η οποία εάν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε περισσότερη ανισότητα, όπως επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Αν σου άρεσε κάνε