Στους Γερμανούς ο τελικός λόγος για τις συντάξεις

Στους Γερμανούς ο τελικός λόγος για τις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:52 Δημιουργία 26/10/18, 12:41

Στη Γερμανία πέφτει ο τελικός λόγος για το «καυτό» ζήτημα της εφαρμογής ή μη της περικοπής των συντάξεων από το 2019, όπως προέκυψε κατά το χθεσινό EWG.

Το ελληνικό αίτημα περί ακύρωσης του ψηφισμένου μέτρου παραμένει ακόμη υπό διαπραγμάτευση, καθώς οι δανειστές εγείρουν έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο υπάρχουν τα απαιτούμενα δημοσιονομικά περιθώρια, «διαβάζοντας» τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία, που δείχνουν «κόπωση» στα έσοδα.

Η συζήτηση, λοιπόν, παραμένει «ανοιχτή», δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις. Αυτές αναμένονται τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όπως έχουν διαμηνύσει οι Βρυξέλλες, ενώ το ζήτημα του «κόφτη» θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων του έκτακτου Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του EWG, αν και δεν υπήρξε αρνητικό κλίμα ως προς το ελληνικό αίτημα σε ευρύτερο επίπεδο, εντούτοις Γερμανία και Φιλανδία εξέφρασαν τις ενστάσεις τους, ενώ το «πράσινο φως» καλούνται τα δώσουν τα κοινοβούλια. Υπό αυτή την επισήμανση, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη η άποψη της γερμανικής Βουλής, όπου το πόκερ αναμένεται να είναι σκληρό.

Σημειώνεται πως η Αθήνα επικαλείται ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% θα εκπληρωθεί χωρίς τη νέα περικοπή, η οποία εάν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε περισσότερη ανισότητα, όπως επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Αν σου άρεσε κάνε