Η «τρύπα» στα έσοδα θολώνει το τοπίο για τις συντάξεις

Η «τρύπα» στα έσοδα θολώνει το τοπίο για τις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:38 Δημιουργία 25/10/18, 07:50
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τις συντάξεις, με την κυβέρνηση να δημιουργεί κλίμα υψηλών αξιώσεων για την «ακύρωση» της περικοπής τους, παρά το ξεκάθαρο μήνυμα του Κλάους Ρέγκλινγκ ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, έτσι ώστε να ισχύσει η πλήρη κατάργηση του «κόφτη» το 2019.

Το βασικό ατού για την ελληνική πλευρά σε επίπεδο διαβουλεύσεων με τους δανειστές είναι τα υπερπλεονάσματα, τα άλλοτε «ματωμένα», όπως τα χαρακτήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Τώρα, που βρίσκεται στην εξουσία, τα τροφοδοτεί με πολιτικές υπερφορολόγησης, στάσης πληρωμών ως προς τις επιστροφές φόρων και αυστηρής «δίαιτας» στις κρατικές δαπάνες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, θριαμβολογούν για την επίτευξη διπλάσιου έναντι του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, ποντάροντας στο αφήγημα των συντάξεων.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους πως μπορεί να πετύχει εύκολα τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕ, προκειμένου να πείσει ότι δεν χρειάζεται η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από τον προσεχή Ιανουάριο, η οποία θα σημάνει την ενεργοποίηση του «κόφτη» σε ορισμένες συντάξεις.

Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 2,5 δισ. ευρώ, όμως η Αθήνα πέτυχε σχεδόν το διπλάσιο, ύψους 4,8 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται σε καθυστερήσεις ως προς τις επιστροφές φόρων και σε σημαντική υποεκτέλεση στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

Ωστόσο, το πανηγυρικό κλίμα στην Ηρώδου Αττικού χαλάει η σημαντική «τρύπα», που καταγράφεται στα έσοδα και εξαιτίας της οποίας οι θεσμοί ζήτησαν την αποστολή περαιτέρω δημοσιονομικών στοιχείων, εγείροντας προβληματισμό για τη φορολογική «κόπωση», όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

Με βάση αυτά, η είσπραξη των άμεσων φόρων διολίσθησε σε χαμηλό σχεδόν μισού δισ. ευρώ έναντι των στόχων.

Ειδικότερα, τον μήνα Σεπτέμβριο 2018 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,345 εκατ. ευρώ και ήταν μειωμένο κατά 360 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος, τα έσοδα διασώθηκαν από την συγκυριακή αύξηση του ΦΠΑ, δεδομένου καταβλήθηκαν τα σχετικά ποσά που αφορούν στους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ αντίθετα στάσιμες παραμείνουν οι εισπράξεις από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι αυξημένα καθώς στην κυριολεξία έχουν παγώσει οι επιστροφές φόρων καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία επεστράφησαν λιγότεροι φόροι ύψους 509 εκατ. στους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα να φθάνει στα 4,795 δισ., έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,521 εκατ..

Οι Γερμανοί θα έχουν τον τελευταίο λόγο

Ενώ από την κυβέρνηση εκπέμπεται η βεβαιότητα ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, ο επικεφαλής του ES, Κλάους Ρέγκλινγκ «θόλωσε» την εικόνα, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για πλήρη κατάργηση του «κόφτη» στις συντάξεις».

«Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει υψηλότερο πλεόνασμα από το απαιτούμενο 3,5%. Το ποσό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων», είπε.

Τέλος, δεν θα πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι δεν έχουν μιλήσει ακόμη οι Γερμανοί, οι οποίοι όπως πάντα θα έχουν και τον τελευταίο λόγο.

Αν σου άρεσε κάνε