Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει χώρος για πλήρη κατάργηση του «κόφτη» στις συντάξεις

Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει χώρος για πλήρη κατάργηση του «κόφτη» στις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:48 Δημιουργία 23/10/18, 12:49

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε να ισχύσει η πλήρης κατάργηση του μέτρου των περικοπών των συντάξεων έστειλε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει υψηλότερο πλεόνασμα από το απαιτούμενο 3,5%. Και αυτό είναι θετικό. Το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Το ποσό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Γι' αυτό το κοιτάζουμε, το συζητάμε, το εξετάζουμε», τόνισε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση.

Ωστόσο, επεσήμανε ο επικεφαλής του ESM, το πλεόνασμα μπορεί να δοθεί στις συντάξεις ή σε μέτρα ανάπτυξης, όπως η μείωση της φορολογίας.

«Η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος, δεν υπάρχουν νέες προϋποθέσεις ή δεσμεύσεις, παρά μόνο να μην αντιστραφούν αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο ιταλικό ζήτημα και στις συνέπειες ως προς την Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι τα ιταλικά yields έχουν πλήξει ορισμένες ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας ωστόσο ότι η περίπτωση της Ιταλίας διαφέρει από την περίπτωση της Ελλάδας.

Ο ίδιος βέβαια δεν έκρυψε την ανησυχία του των δημοσιονομικών της σχεδίων της Ρώμης.

Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού για την Ιταλία, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής υπήρξε πολύ περιορισμένη μετάσταση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, το κόστος χρηματοδότησης των ιταλικών τραπεζών έχει επηρεαστεί από τις υψηλότερες αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενώ έχουν πληγεί και ορισμένες ελληνικές τράπεζες.

Για την Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ σχολίασε πως δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βγει στις αγορές και οτι μπορεί να περιμένει για δυο χρόνια.

Αν σου άρεσε κάνε