Πώς «μαγειρεύουν» το υπερπλεόνασμα

Πώς «μαγειρεύουν» το υπερπλεόνασμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:15 Δημιουργία 16/10/18, 07:58
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Θριαμβολογούν στην κυβέρνηση για την επίτευξη διπλάσιου έναντι του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίουμ, στηρίζοντας σε μεγάλο βαθμό την προσδοκία ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους πως μπορεί να πετύχει εύκολα τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕ, προκειμένου να πείσει ότι δεν χρειάζεται η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από τον προσεχή Ιανουάριο, που θα σημάνει την ενεργοποίηση του «κόφτη» σε ορισμένες συντάξεις.

Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 2,5 δισ. ευρώ, όμως η Αθήνα πέτυχε σχεδόν το διπλάσιο, ύψους 4,8 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται σε καθυστερήσεις ως προς τις επιστροφές φόρων και σε σημαντική υποεκτέλεση στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υστερούν κατά 1,2 δις. ευρώ έναντι του στόχου. Υστέρηση η οποία, μήνα με τον μήνα, διευρύνεται.

Οι πρωτογενείς δαπάνες υστερούν κατά 460 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, με τη χορήγηση πλήθους συντάξεων ακόμη να εκκρεμεί. Οι επιστροφές φόρων υστερούν κατά 500 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Το άθροισμα αυτών των σημαντικών αποκλίσεων ισοδυναμεί με την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όμως αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι το καμπανάκι που χτύπησε τον Σεπτέμβριο σχετικά με τα έσοδα, που δείχνουν ότι η φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων μειώνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το σύνολο των καθαρών εσόδων σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,36 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα που είναι μειωμένο κατά 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία χιλιάδες νοικοκυριά δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση φόρου εισοδήματος.

Περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια πολίτες εξακολουθούν να χρωστούν χρήματα στην Εφορία.

Κατά 849 εκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς την Εφορία τον Αύγουστο, καθώς πολλά νοικοκυριά δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Η «τρύπα» στο φόρο εισοδήματος

Η «τρύπα» στο φόρο εισοδήματος προκάλεσε την μερίδα του λέοντος των νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, διογκώνοντας τις οφειλές των νοικοκυριών κατά 744 εκατομμύρια ευρώ μόνο τον Αύγουστο.

Τα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη για ολόκληρο το πρώτο οκτάμηνο του έτους ξεπερνούν πλέον τα 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν συνυπολογιστούν οι εκκρεμότητες προηγούμενων ετών οι οφειλές προς το κράτος ξεπερνούν τα 102,6 δισεκ. ευρώ.

Περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια πολίτες εξακολουθούν να χρωστούν χρήματα στην Εφορία.

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι περισσότεροι από 1,14 εκατομμύρια πολίτες που παραμένουν σε καθεστώς μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Ακόμα 1,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι κινδυνεύουν με κυρώσεις.

Αν σου άρεσε κάνε