Στις Βρυξέλλες ο προϋπολογισμός με σενάριο περικοπών και «πρόθεση» ακύρωσης

Στις Βρυξέλλες ο προϋπολογισμός με σενάριο περικοπών και «πρόθεση» ακύρωσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:28 Δημιουργία 15/10/18, 11:20

Σενάριο περικοπών των συντάξεων, με «πρόθεση» για τη μη εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου, συνοδευόμενη από ανάλογη τεκμηρίωση και υπό την επισήμανση της συνεννόησης με τους θεσμούς, προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο υποβάλλεται σήμερα, Δευτέρα στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλεπόταν, πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,56% του ΑΕΠ, ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων και με την εφαρμογή ορισμένων αντίμετρων. Ο προβλεπόμενος δημοσιονομικός χώρος ανέρχεται στα 122 εκατ. ευρώ.

- Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,14% του ΑΕΠ με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και την υλοποίηση όλων των ψηφισμένων αντίμετρων. Ο προβλεπόμενος δημοσιονομικός χώρος εκτινάσσεται στην περίπτωση αυτή στα 1,223 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως οι Ευρωπαίοι θεσμοί έχουν δηλώσει πως το προσχέδιο αποτελεί «κλειδί» για τις τελικές αποφάσεις ως προς το «μέτωπο» των συντάξεων, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup της 2ας Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Τσίπρα διαμηνύει πως οι περικοπές δεν έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, το τοπίο παραμένει ακόμη «θολό» στους κύκλους των δανειστών, αλλά και τόσο οι πρόσφατες δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Σεντέτο δείχνουν περιθώρια «ευελιξίας».

Βέβαια, τα ερωτηματικά για τη στάση του Βερολίνου παραμένουν, εν μέσω εκρηκτικού κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Όσον αφορά τη θέση του ΔΝΤ, η διπλωματική σιωπή που κράτησαν επί του επίμαχου ζητήματος του «κόφτη» οι Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Μπαλί είναι ενδεικτική της πολιτικής του Ταμείου να μην «πυροδοτήσει» τις σχετικές συζητήσεις.

Εξάλλου, αυτό που επεδίωκε από το τετ-α-τετ, το οποίο είχε προγραμματιστεί στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί, ο υπουργός Οικονομικών ήταν όντως η «ανοχή» του διδύμου ως προς το αίτημα της μη εφαρμογής του παραπάνω ψηφισμένου μέτρου.

Η «ανοχή» αυτή μεταφράζεται, όπως κι επιβεβαιώθηκε, ως απουσία αναφοράς του επίμαχου θέματος, παρά το γεγονός πως στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, που είδε την περασμένη εβδομάδα το φως της δημοσιότητας, «κόβονται» οι παροχές του Αλέξη Τσίπρα, με το Ταμείο να σημειώνει πως δεν υπάρχει ο ανάλογος δημοσιονομικός χώρος, προβλέποντας πως από φέτος έως και το 2022 η Αθήνα οριακά θα επιτυγχάνει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ωστόσο, κατά τη συνάντηση στο Μπαλί, το ισχυρό δίδυμο του ΔΝΤ κράτησε στάση «Ποντίου Πιλάτου» όσον αφορά την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου, την οποία διατυμπανίζει η κυβέρνηση, στηρίζοντας την επικοινωνιακή πολιτική της παροχολογίας.

Όπως γνωστοποίησε το ΥΠΟΙΚ, Λαγκάρντ και Τόμσεν επεσήμαναν ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Το παρασκήνιο στο Μπαλί, πάντως, λέει όσον αφορά τη στάση των Ευρωπαίων, πως ο κ. Τσακαλώτος έλαβε το μήνυμα ότι εφόσον κατατεθεί ένα αξιόπιστο προσχέδιο, με ρεαλιστικές προβλέψεις, από τις οποίες θα προκύπτει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι διασφαλισμένος ακόμα και χωρίς τη μείωση των συντάξεων, τότε το επώδυνο μέτρο είναι εφικτό να αποφευχθεί.

Αν σου άρεσε κάνε