«Σιγή ιχθύος» από το δίδυμο Λαγκάρντ-Τόμσεν για τις συντάξεις

«Σιγή ιχθύος» από το δίδυμο Λαγκάρντ-Τόμσεν για τις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:03 Δημιουργία 12/10/18, 13:27

«Σιγή ιχθύος» τήρησε το ισχυρό δίδυμο Λαγκάρντ-Τόμσεν όσον αφορά το «καυτό» ελληνικό αίτημα της ακύρωσης των περικοπών των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 κατά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Μπαλί.

Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα, που προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία αναφέρεται ότι «Λαγκάρντ και Τόμσεν άκουσαν με ενδιαφέρον τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για το θέμα των συντάξεων».

Αυτά αφορούσαν, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τόσο στο ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, όσο και για το ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας.

Επί της ουσίας δηλαδή, τα στελέχη του Ταμείου κράτησαν διπλωματική σιωπή σχετικά με το ζήτημα των συντάξεων, αν και στην φθινοπωρινή έκθεση του ΔΝΤ, η οποία δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες μέρες, τονίζεται ότι η Αθήνα αναμένεται να επιτυγχάνει οριακά τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων από φέτος έως και το 2022.

Το δεύτερο συμπέρασμα έχει να κάνει με τη στάση... «Ποντίου Πιλάτου», την οποία τήρησε το ισχυρό δίδυμο όσον αφορά την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου, την οποία διατυμπανίζει η κυβέρνηση, στηρίζοντας την επικοινωνιακή πολιτική της παροχολογίας. Σημειώνεται πως στην έκθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας, επισημαίνεται πως δεν υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος.

Κατά την ανακοίνωση του υπουργείου, Λαγκάρντ και Τόμσεν επεσήμαναν ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και τέλος, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Αν σου άρεσε κάνε