Ηχηρά μηνύματα Ντράγκι σε Ελλάδα και Ιταλία για δημοσιονομική πειθαρχία

Ηχηρά μηνύματα Ντράγκι σε Ελλάδα και Ιταλία για δημοσιονομική πειθαρχία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:12 Δημιουργία 12/10/18, 13:07

Τον κώδωνα του κινδύνου χτύπησε για ακόμη μία φορά ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τους κλυδωνισμούς, που σημειώνονται στα διεθνή ταμπλό, επισημαίνοντας πως η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες λόγω της ανόδου του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο και της υψηλής μεταβλητότητας στις αναδυόμενες αγορές.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της παγκόσμιας αναταραχής, ο «Σούπερ Μάριο» έστειλε έμμεσα αλλά σαφή μηνύματα σε Ελλάδα και Ιταλία να πειθαρχήσουν στο δρόμο των δημοσιονομικών στόχων, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και παραμένοντας επικεντρωμένες στα αποθέματα ασφαλείας.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε χώρες, όπου το δημόσιο χρέος είναι υψηλό και για χώρες που η πλήρη συμμόρφωση στο Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι κρίσιμη για να διασφαλίσουν μια υγιή δημοσιονομική θέση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υποκείμενος πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί προς το τέλος του έτους και στη συνέχεια να αυξηθεί σταδιακά σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, υποβοηθούμενος από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, από τη συνεχιζόμενη οικονομική επέκταση και από την άνοδο των μισθών.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ τοποθετούν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 1,7% το 2018, το 2019 και το 2020.

Στρέφοντας την προσοχή του στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η χρηματοοικονομική υγεία του τραπεζικού κλάδου συνεχίζει να βελτιώνεται.

Ο δείκτης Common Equity Tier 1 των συστημικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 14,1% στα τέλη του α’ τριμήνου του 2018, ενώ οι τράπεζες έχουν σημειώσει πρόοδο στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), δήλωσε ο Ντράγκι.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να καταγράφει ευρεία ανάπτυξη, η ανεργία έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 και όλοι οι οικονομικοί δείκτες δείχνου ότι η οικονομική επέκταση θα συνεχιστεί», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Όπως επεσήμανε, οι τελευταίες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας τοποθετούν την ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2,0% το 2018, στο 1,8% το 2019 και 1,7% το 2020.

Αν σου άρεσε κάνε