Ζημιογόνος για το 2017 η εταιρεία συνεργάτη του Ζάεφ που εξαγόρασε η ΔΕΗ

Ζημιογόνος για το 2017 η εταιρεία συνεργάτη του Ζάεφ που εξαγόρασε η ΔΕΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:16 Δημιουργία 09/10/18, 13:09

TAGS

Ερωτηματικά που ζητούν πειστικές απαντήσεις, εγείρουν οι πληροφορίες ότι η εταιρεία εμπορίας ηλεκτρισμού στα Σκόπια (EDS), που εξαγόρασε η ΔΕΗ έναντι 4,8 εκατ. ευρώ, έχει μηδενική αξία.

Η εταιρεία, η οποία ανήκει στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, σύμφωνα με τον ισολογισμό της, τον οποίο παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ, έχει αρνητικά κεφαλαία.

Τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου. Παράλληλα, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός.

Αν και έχει γράψει ζημιές για το 2017, ωστόσο η ΔΕΗ την εξαγόρασε δύο μήνες πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις του είχε υποστηρίξει ότι την εξαγορά την ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων, ότι η διοίκηση της ΔΕΗ ότι δέχτηκε εισήγηση από τις υπηρεσίες.

Πάντως, έως και σήμερα δεν έχει ακόμη απαντηθεί, γιατί τα χρήματα κατέληξαν στους προσωπικούς λογαριασμούς του Ανγκιούσεφ και όχι στον όμιλο, όπου υπαγόταν η EDS.

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζητούν να έρθει η συμφωνία στη Βουλή, καθώς υπάρχουν γκρίζα σημεία, ενώ το χρονικό της εξαγοράς δύο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών εγείρει πολλά ερωτήματα, σύμφωνα με βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί εξηγήσεις από την κυβέρνηση Τσίπρα για την εξαγορά, καθώς οι πληροφορίες για τον «κόκκινο» ισολογισμό της εταιρείας, έχουν προκαλέσει μεγάλο σάλο στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη Δ.Ε.Η. που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ», επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Και σημειώνει: «Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων».

«Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα», καταλήγει η ΝΔ.

Αν σου άρεσε κάνε