Απόνερα (και) από το αμερικανικό «τσουνάμι» στα ομόλογα

Απόνερα (και) από το αμερικανικό «τσουνάμι» στα ομόλογα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:53 Δημιουργία 09/10/18, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Για αποσταθεροποίηση στις αγορές ομολόγων κάνουν λόγο οι αναλυτές, επικαλούμενοι αφενός την κλιμάκωση της εμπορικής έντασης ΗΠΑ- Κίνας και αφετέρου τον ιταλικό κίνδυνο, που έχουν προκαλέσει ισχυρές σεισμικές δονήσεις τόσο στη Λεωφόρο Αθηνών όσο και στα διεθνή ταμπλό.

Κάποιοι εξ' αυτών χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία και τις επενδύσεις το γεγονός ότι η απόδοση των αμερικανικών 10ετών τίτλων διέσπασε ανοδικά το φράγμα του 3%. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν σε υψηλά 7 ετών, αγγίζοντας το 3,23%.

Όπως εξηγούν, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, η αγορά περιμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων. Τα υψηλότερα επιτόκια με τη σειρά τους αυξάνουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, περιορίζοντας παράλληλα το περιθώριο αυτών για αυξήσεις μισθών, επενδύσεις και αποδόσεις στους μετόχους τους, καθιστώντας έτσι λιγότερο ελκυστικές τις μετοχές.

Επίσης, δεδομένου του ότι τα αμερικανικά Treasuries χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, η αύξηση των αποδόσεών τους μειώνει την καταναλωτική δύναμη των πολιτών.

Από τη στιγμή που το αμερικανικό δεκαετές πέρασε το όριο του 3%, τότε οι traders θα αρχίσουν να ποντάρουν στην περαιτέρω άνοδό του. Αυτό θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τους φόβους ενός μίνι κραχ στην αγορά, εδραιώνοντας την πεποίθηση πως μια νέα κρίση βρίσκεται προ των πυλών.

Η ενίσχυση της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων στο επίπεδο του 3% αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της διελκυστίνδας που παίζεται φέτος μεταξύ μετοχών και ομολόγων.

Στη δίνη των ισχυρών πιέσεων, που ασκούνται στα κρατικά ομόλογα διεθνώς, παρασύρονται οι ελληνικοί τίτλοι.

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο εκτινάχθηκε στο 4,65%, ενώ την ίδια στιγμή η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώνεται στα υψηλά 4,5 μηνών και στο 0,55% ενώ τα ομόλογα της υπόλοιπης ευρωζώνης ενισχύονται κατά 3-5 μονάδες βάσης, με τα γαλλικά και τα ισπανικά yields να φτάνουν τα υψηλά τεσσάρων μηνών.

Η μετάδοση των ιταλικών τριγμών είναι και πάλι ταχύτατη στα ελληνικά ομόλογα τα οποία παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα στα εξωτερικά σοκ και το τελευταίο διάστημα σημειώνουν έντονη μεταβλητότητα , ενώ η τραπεζική “θύελλα” που έχει χτυπήσει το ελληνικό Χρηματιστήριο επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην αγορά ομολόγων.

Αν σου άρεσε κάνε