Επιστροφή στο... «Τσοβόλα δώσ΄τα όλα» με την οικονομία σε ναρκοπέδιο

Επιστροφή στο... «Τσοβόλα δώσ΄τα όλα» με την οικονομία σε ναρκοπέδιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:34 Δημιουργία 08/10/18, 07:15

Το μεταμνημονιακό καλάθι παροχών «ανοίγουν» στην κυβέρνηση, τη στιγμή που η εγχώρια πολιτική σκηνή έχει προσέλθει σε άτυπη, παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Πολλοί εκτιμούν ότι θα ξαναζήσουμε την εποχή του «Τσοβόλα δώσ΄τα όλα», παρά το γεγονός η τελευταία τραπεζική κρίση έδειξε ότι η οικονομία βρίσκεται σε ναρκοπέδιο.

Ενώ συνεχίζεται το θρίλερ με το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, καθώς το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να δώσει και μέρισμα σε περίπου 1,5 εκατ συνταξιούχους, συνολικού ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η κυβέρνηση αναμένεται να καταβάλλει αναδρομικά ύψους 1,2 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, εφαρμόζοντας αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ελήφθησαν πριν από χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μερίδα του λέοντος θα δοθεί σε 250.000 στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες, οι οποίοι θα λάβουν 800 εκατ. ευρώ σε αναδρομικά, τα οποία έχουν συσσωρευτεί από τον Αύγουστο του 2012.

Τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, στους οποίους οφείλονται αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2015.

Οι πόροι για τις πληρωμές θα προέλθουν από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Στο επικοινωνιακό αυτό πλαίσιο, οι αγορές και οι επενδυτές ανησυχούν, μήπως και χαλαρώσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και υπάρξει παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Πάντως, μεγαλύτερη αγωνία προκαλούν τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία, η κυβέρνηση για να περάσει στην… αντεπίθεση θα προχωρήσει σε προεκλογικά δώρα, τα οποία ενδεχομένως και να εκτροχιάσουν δημοσιονομικά την οικονομία.

Οι αγορές αποτιμούν το ελληνικό ρίσκο σχεδόν διπλάσιο από το ιταλικό και σχεδόν τριπλάσιο από το πορτογαλικό, όπως αυτό καταγράφεται στο sread των ελληνικών ομολόγων.

Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αλόγιστες παροχές, βάζοντας ακόμη και… χέρι στο «μαξιλάρι ασφαλείας», τότε το κόστος δανεισμού θα «εκτοξευθεί» σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Άλλωστε, η αγορά ομολόγων, όπως ξέρουν όλοι οι παράγοντες της οικονομίας, είναι πιο σκληρός κριτής ακόμα και από τον αυστηρό πιστωτή του επίσημου τομέα! Παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική πολιτική και αμέσως ανεβάζει το κόστος δανεισμού, αν θεωρήσει ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι ή αποκλείει εντελώς μία χώρα από τον δανεισμό, όπως συνέβη με την Ελλάδα το 2010.

Και όλα αυτά ενώ τα σύννεφα πάνω από την Ιταλία γίνονται όλο και πιο… μαύρα, απειλώντα ς και την ελληνική οικονομία.

Αν σου άρεσε κάνε