Καραβίας: Η Eurobank θα ξεπεράσει το στόχο των κόκκινων δανείων - Τα επόμενα βήματα

Καραβίας: Η Eurobank θα ξεπεράσει το στόχο των κόκκινων δανείων - Τα επόμενα βήματα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:55 Δημιουργία 17/09/18, 11:50

Την ώρα που οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο «στόχαστρο» πωλητών, τουλάχιστον όπως προκύπτει από την εικόνα της Λεωφόρου Αθηνών την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobnk δηλώνει αισιόδοξος πως η Τράπεζα θα ξεπεράσει και το φετινό στόχο μείωσης των κόκκινων δανείων και ότι θα σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στον τομέα αυτό έως το 2021.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιτυχής διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) θα είναι η λυδία λίθος για εμάς», δήλωσε ο Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

«Είμαστε γνώστες των προκλήσεων αλλά τα πρόσφατα αποτελέσματα αφήνουν περιθώριο για συγκρατημένη αισιοδοξία», τόνισε ο ίδιος.

O στόχος για τη Eurobank είναι να μειώσει το στοκ των NPEs στα 15,6 δισ. ευρώ. Ο κ. Καραβίας δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η τράπεζα μπορεί να πετύχει ένα νούμερο γύρω στα 15,3 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα σχεδιάζει επίσης να τιτλοποιήσει ενυπόθηκα δάνεια 2 δισ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2019. Αυτή η συναλλαγή μαζί με τη ρύθμιση δανείων και τη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων θα βοηθήσει τον όμιλο να πιάσει τους στόχους του 2019 και να μειώσει τα NPEs κατά επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ.

Η τιτλοποίηση έχει τρεις σειρές -junior, mezzanine και senior-, με τα δύο πρώτα να έχουν το περισσότερο ρίσκο. «Σχεδιάζουμε να πουλήσουμε τις σειρές junior και mezzanine και να κρατήσουμε τη senior στον ισολογισμό μας», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. «Αυτή η συναλλαγή αυξάνει την πεποίθησή μας ότι θα πετύχουμε ξανά το 2019 τους στόχους μας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επίσης, η Eurobank θα παρουσιάσει σύντομα ένα πλάνο, για να μειώσει τον δείκτη NPEs γύρω στο 15% το 2021, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από την κορυφή του 45% στα τέλη του 2016.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, «το σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι είναι ρεαλιστικό και επιτεύξιμο».

«Λαμβάνοντας υπόψη τα ανθεκτικά έσοδα προ προβλέψεων της Eurobank, εκτιμώ ότι μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να επηρεάσει την κεφαλαιακή βάση», σημείωσε.

Ερωτηθείς για την εικόνα των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ο κ. Καραβίας είπε ότι υπάρχει περιθώριο να υποχωρήσουν οι αποδόσεις.

«Υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης, καθώς οι αγορές θα αρχίσουν να αποτιμούν ότι στο ξεκίνημα μιας προεκλογικής περιόδου, όλες οι πολιτικές δυνάμεις συνυπογράφουν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των διεθνών πιστωτών της».

Αν σου άρεσε κάνε