Περιμένουν... το ΑΕΠ για να «πείσουν» με παροχολογία

Περιμένουν... το ΑΕΠ για να «πείσουν» με παροχολογία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:05 Δημιουργία 03/09/18, 08:02

Τα μάτια στραμμένα στις ανακοινώσεις της ΕΛΤΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έχει η κυβέρνηση Τσίπρα, προσδοκώντας σε ένα καλό αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορέσει να αποτελέσει το επικοινωνιακό «χαρτί» για την… παροχολογία ενόψει ΔΕΘ και κυρίως το πλαίσιο για να καλλιεργηθεί περαιτέρω το περιλάλητο αφήγημα της «ακύρωσης» του μέτρου των συντάξεων.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν σήμερα, Δευτέρα, τη στιγμή που στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνεται έντονη κινητικότητα λόγω απανωτών συσκέψεων. Το επιτελείο του πρωθυπουργού ετοιμάζει το «καλάθι» της ΔΕΘ, δίνοντας εισηγήσεις για ελαφρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες, αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συμβάσεων και διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανοίξουν το δρόμο για επικοινωνιακές «μοιρασιές» εν μέσω παρατεταμένης προεκλογική περιόδου, θεωρούνται σίγουροι οι «πανηγυρισμοί» από την Ηρώδου Αττικού, καθώς και οι δεσμεύσεις περί μη ενεργοποίησης του «κόφτη» στις συντάξεις το 2019. Από το Μαξίμου καλλιεργούν την εντύπωση πως με την άφιξη των θεσμών στις 10 Σεπτεμβρίου το ζήτημα θα βρεθεί επί «τάπητος», αν και η Κομισιόν κατεβάζει τον πήχη, προειδοποιώντας πως τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν, όπως πρέπει.

Σημειώνεται πως στο πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% και η πρόβλεψη για την πορεία του στο σύνολο του έτους βρίσκεται στο 1,9%, ενώ για το 2019 ο πήχης μπαίνει στο 2,3%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δείχνουν αύξηση στις χονδρικές και λιανικές πωλήσεις. Ωστόσο,, καταγράφεται αύξηση των εισαγωγών, με το εμπορικό ισοζύγιο να είναι επιβαρυμένο σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επενδύσεων, δηλαδή του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου. Το πρώτο τρίμηνο εμφανίστηκαν μειωμένες κατά τουλάχιστον 10% έναντι του 2017 και μένει να φανεί αν υπήρξε αντιστροφή της τάσης στο δεύτερο τρίμηνο.

Αν σου άρεσε κάνε