Οι Βρυξέλλες «κουνούν το δάχτυλο» για το παιχνίδι με τις συντάξεις

Οι Βρυξέλλες «κουνούν το δάχτυλο» για το παιχνίδι με τις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:47 Δημιουργία 31/08/18, 16:09

Ακυρώνει το επικοινωνιακό πολιτικό παιχνίδι της κυβέρνησης Τσίπρα με τις συντάξεις η Κομισιόν, τονίζοντας στην Αθήνα πως τα συμφωνηθέντα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν.

Μετά το χθεσινό Euro Working Group και ενόψει της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, κορυφαίος αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε από τις Βρυξέλλες προς τους δημοσιογράφους πως η Ελλάδα περνώντας στη μεταπρογραμματική περίοδο, θα πρέπει να προσέξει αρκετά, ώστε να μην πάρει πίσω μεταρρυθμίσεις και να μην καταργήσει τα συμφωνηθέντα.

Ερωτηθείς ευθέως, αν υπάρχει συζήτηση για τη χρονική παράταση της περικοπής των συντάξεων ύψους 1% επί του ΑΕΠ στη 1/1/2019, η ίδια πηγή τη δεδομένη δεν γίνονται τέτοιες διαπραγματεύσεις, ωστόσο επεσήμανε πως σχετικές συνομιλίες ενδεχομένως και να σημειωθούν με την άνοδο των θεσμών στην Αθήνα.

Απαντώντας, αν αυτή η αποστολή θα είναι διαφορετική συγκριτικά με τις προηγούμενες, ο παράγοντας της Κομισιόν απάντησε πως το σημαντικό είναι πως δεν θα υπάρχει πρόγραμμα, αλλά «ενισχυμένη παρακολούθηση», με τους αξιωματούχος να πηγαίνουν στην Αθήνα 4 φορές αντί για 2.

«Υπάρχει ένα καρότο εδώ», παραδέχθηκε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στα κέρδη από τα ομόλογα ANFAs και SMPs, τα οποία θα χρησιμοποιούνται ως δέλεαρ από τα κλιμάκια των θεσμών.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το αν συνάδει η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι και άλλες χώρες έχουν συλλογικές συμβάσεις, υπενθυμίζοντας όμως πως δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή των συμφωνηθέντων.

Αν σου άρεσε κάνε