Ο εκλογικός κύκλος απειλεί την οικονομία

Ο εκλογικός κύκλος απειλεί την οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:27 Δημιουργία 23/08/18, 07:49

Το μεταμνημονιακό καλάθι υποσχέσεων «ανοίγουν» στην κυβέρνηση, τη στιγμή που η εγχώρια πολιτική σκηνή έχει προσέλθει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο.

Η Γεροβασίλη υπόσχεται διορισμούς στο Δημόσιο, η Αχτσιόγλου ακόμη και χθες άφηνε «παράθυρο» για τη μη μείωση των συντάξεων, ενώ στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η αντιπολίτευση και οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, μετά το μήνυμα Τσίπρα από την Ιθάκη.

Το ερώτημα και η αγωνία των επενδυτών και των αγορών είναι, εάν χαλαρώσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και υπάρξει παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Όμως, μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία, η κυβέρνηση για να περάσει στην… αντεπίθεση θα προχωρήσει σε προεκλογικά δώρα, τα οποία ενδεχομένως και να εκτροχιάσουν δημοσιονομικά την οικονομία.

Οι αγορές αποτιμούν το ελληνικό ρίσκο σχεδόν διπλάσιο από το ιταλικό και σχεδόν τριπλάσιο από το πορτογαλικό, όπως αυτό καταγράφεται στο sread των ελληνικών ομολόγων.

Εάν η ελληνική οικονομία εισέλθει σε... εκλογική τροχιά, τότε το κόστος δανεισμού θα «εκτοξευθεί», ειδικά τώρα που η χώρα δεν θα βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» του προγράμματος.

Άλλωστε, η αγορά ομολόγων, όπως ξέρουν όλοι οι παράγοντες της οικονομίας, είναι πιο σκληρός κριτής ακόμα και από τον αυστηρό πιστωτή του επίσημου τομέα! Παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική πολιτική και αμέσως ανεβάζει το κόστος δανεισμού, αν θεωρήσει ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι ή αποκλείει εντελώς μία χώρα από τον δανεισμό, όπως συνέβη με την Ελλάδα το 2010.

Το «παιχνίδι» με τον κατώτατο μισθό
Με «σημαία» την αύξηση του κατώτατου μισθού, έστω και σε χαμηλό ποσοστό, αλλά από το 2019 αναμένεται να προσέλθει ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορο Βερναρδάκη, μέσα στον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αύξηση του κατώτατου βασικού μισθού με επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και αντιμετώπιση της ανεργίας με μόνιμες θέσεις.

«Για το 2019 έχει εξασφαλιστεί ένας δημοσιονομικός χώρος άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ και αυτά θα διατεθούν σε ένα μείγμα φοροελαφρύνσεων, εισφοροελαφρύνσεων και ενίσχυσης των κοινωνικών παροχών», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού όμως ουσιαστικά θα είναι… ψίχουλα, γύρω στα 20 ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί μόλις η ανεργία υποχωρήσει στο 10%.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση ξεχνούν ότι η πολιτική τους έχουν οδηγήσει τον 1 στους 3 εργαζομένους να απασχολείται με μερική απασχόληση και μισθό-βοήθημα κάτω από το όριο της φτώχειας στη ζώνη των 327 ευρώ (καθαρά), χαμηλότερα ακόμα και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρώ)!

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι σήμερα, το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ τον μήνα. Και από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα στην αγορά. Και αν δεν αποφευχθεί η νέα μείωση των συντάξεων από το 2019 και ακολουθήσει η μείωση του αφορολογήτου από το 2020, οι συνθήκες φτώχειας αναμένεται να επιδεινωθούν δραματικά.

Αν σου άρεσε κάνε