Οι αγορές «γύρισαν την πλάτη» στον Τσίπρα

Οι αγορές «γύρισαν την πλάτη» στον Τσίπρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:22 Δημιουργία 22/08/18, 07:44

Το χρηματιστήριο απάντησε με ρευστοποιήσεις στο διάγγελμα Τσίπρα.

Τα πρώτα σχόλια της αγοράς για το εν λόγω διάγγελμα ήταν αρνητικά, αφού δεν ήταν λίγοι οι διαχειριστές που πλέον θεωρούν ότι η χώρα εισέρχεται ατύπως σε μακρά προεκλογική περίοδο.

Οι αναφορές για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα φαίνεται πως εκλαμβάνονται ως απαρχή για παροχές από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, άτυπα τουλάχιστον, άνοιξε την προεκλογική περίοδο, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Το στίγμα της προεκλογικής συνθηματολογίας της κυβέρνησης έδωσε από την Ιθάκη και αφενός έδειξε τον δρόμο των παροχών λέγοντας πως η χώρα «ανακτά το δικαίωμά της να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της» αφετέρου επιβεβαίωσε ότι το επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει η πόλωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετέτρεψε το διάγγελμα για την έξοδο από τα μνημόνια σε άτυπη έναρξη μιας προεκλογικής περιόδου δεδομένου ότι κινήθηκε στη γραμμή τόσο σε ό,τι αφορά την παροχολογία, κάνοντας λόγο για «τέλος των θυσιών» όσο και τους υψηλούς τόνους έναντι της Ν.Δ αλλά και των υπολοίπων κομμάτων που αρνούνται να ανταποκριθούν στα κελεύσματα για «αντιδεξιό μέτωπο».

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι σημαντική για τις αγορές γιατί εάν διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ρέπει προς τον λαϊκισμό και την παροχολογία θα αντιδράσουν αρνητικά.

Εάν δουν έναν Τσίπρα συνετό θα αντιληφθούν ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει αποφάσεις που θα ανατρέψουν την μέχρι τώρα πορεία μεταρρυθμίσεων και τότε η κυβέρνηση μπορεί να βγει τον Σεπτέμβριο στις αγορές με λογικά επιτόκια.

Το ερώτημα και η αγωνία των επενδυτών και των αγορών είναι, εάν χαλαρώσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και υπάρξει παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Όμως, μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία, η κυβέρνηση για να περάσει στην… αντεπίθεση θα προχωρήσει σε προεκλογικά δώρα, τα οποία ενδεχομένως και να εκτροχιάσουν δημοσιονομικά την οικονομία.

Οι αγορές αποτιμούν το ελληνικό ρίσκο σχεδόν διπλάσιο από το ιταλικό και σχεδόν τριπλάσιο από το πορτογαλικό, όπως αυτό καταγράφεται στο sread των ελληνικών ομολόγων.

Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν απολαμβάνει επενδυτική διαβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, η κυβέρνηση είναι αυτή που θα πρέπει να αρχίσει να μιλάει με τις αγορές. Η επικοινωνία που είχε μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές θα αντικατασταθεί από έναν δίαυλο επικοινωνίας με τις αγορές. Όμως η γλώσσα που μιλούν οι αγορές είναι πολύ διαφορετική.

Υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και η πλήρης πρόσβαση στις αγορές.

Οι επενδυτές και οι αγορές αξιολογούν σε κάθε περίπτωση συνολικά τη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής. Στο ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφωνίες σε επιμέρους θέματα, όπως η μη εφαρμογή του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις, δύναται να επηρεάσουν αρνητικά στον βαθμό που καθίσταται πιθανή κάποια ρήξη στα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, εφόσον κάποιος συμβιβασμός δεν είναι εφικτός.

Για το κατά πόσο ο εκλογικός κύκλος που έχει ανοίξει στην Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές και υπάρχει το σενάριο πρόωρων εκλογών.

Στο πώς θα το πάρουν οι αγορές θα παίξει ρόλο και το πώς θα φθάσουμε στο σενάριο αυτό και στο ποιες θα είναι οι θέσεις των κομμάτων εξουσίας για την επόμενη ημέρα από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Υπάρχει ο φόβος μήπως ενώ πλησιάζουμε τις επόμενες εκλογές η ελληνική κυβέρνηση να μην εφαρμόσει ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις προκειμένου κερδίσει την υποστήριξη ορισμένων κοινωνικών ομάδων.

Η χώρα κινδυνεύει να μείνει απομονωμένη, αν η κυβέρνηση δεν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τις αγορές. Η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος των αγορών οι οποίες καμία μα καμία εμπιστοσύνη δεν έχουν στη σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η Ελλάδα, εμφανίζεται εύθραυστη και η ελληνική κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους απέρριψε την προληπτική γραμμή που πρότειναν οι θεσμοί για να βρεθεί την επόμενη μέρα με ένα νέο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Αν σου άρεσε κάνε