«Καμπανάκι» ΔΝΤ για μη βιώσιμο χρέος δίχως νέα ελάφρυνση

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για μη βιώσιμο χρέος δίχως νέα ελάφρυνση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:49 Δημιουργία 31/07/18, 15:51

Νέο «καμπανάκι» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα, καθώς και για την «παγίδα» των υψηλών πλεονασμάτων όσον αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης της χώρας στις αγορές, χτυπά το ΔΝΤ στην έκθεσή του, που «βλέπει» το φως της δημοσιότητας την Τρίτη.

Όπως επισημαίνεται, η μείωση του δημοσίου χρέους, στην οποία έχουν συμφωνήσει οι δανειστές, είναι θετική μεσοπρόθεσμα, αλλά οι προβλέψεις για την πορεία της ανάπτυξης της και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα καθιστούν αβέβαιη την μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του χρέους.

«Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας, επιβεβαιώνουν πως οι προοπτικές μακροπρόθεσμης ελάφρυνσης δεν είναι σταθερές», αναφέρεται στην έκθεση.

Το Ταμείο σημειώνει ακόμη ότι «η παράταση των προθεσμιών λήξης κατά 10 έτη και άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σε συνδυασμό με ένα διευρυμένο «μαξιλάρι κεφαλαίων» θα πρέπει να εξασφαλίσουν σταθερή μείωση του χρέους. Ωστόσο, η βελτίωση του χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα στηρίζεται σε ιδιαίτερα φιλόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ».

Επίσης, στην έκθεση εγείρονται αμφιβολίες για την επίτευξη ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 3,1% μέσο όρο από σήμερα μέχρι το 2060 και αντίστοιχα για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 2,4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για την ίδια χρονική περίοδο.

Το Ταμείο αντιπροτείνει στόχο για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,9% και πρωτογενή πλεονάσματων 1,8% μέχρι το 2060.

Προς λάθος κατεύθυνση το μίγμα πολιτικής

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις ενστάσεις του για τους υψηλούς στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα, οι οποίοι «κοστίζουν στην ανάπτυξη», καθώς περιλαμβάνουν «υψηλούς φόρους και περιορισμένες κοινωνικές και επενδυτικές δαπάνες». Στο πλαίσιο αυτό, προκρίνει μια στροφή σε ένα μίγμα πολιτικής πιο φιλικό στην ανάπτυξη, το οποίο μέσω μιας περαιτέρω δημοσιονομικής εξισορρόπησης θα μειώσει τους άμεσους φόρους και θα αυξήσει στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες για την υποστήριξη της μεγέθυνσης και τη μείωση της «ακόμη υψηλής» φτώχειας

Θετική προοπτική ανάπτυξης με αστερίσκους

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η Ελλάδα «επιτέλους επέστρεψε στην ανάπτυξη», με αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2017. Ωστόσο, «η ανεργία παραμένει υψηλή» και «οι δημόσιοι και ιδιωτικοί ισολογισμοί παραμένουν επιδεινωμένοι». Εξάλλου, η χώρα θα πρέπει «να επιταχύνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)», θέτοντας «πιο φιλόδοξους στόχους» στον συγκεκριμένο τομέα.

Το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη στο 2% το τρέχον έτος και στο 2,5% το 2019. Ανάμεσα στα ρίσκα που εντοπίζει, σε εγχώριο επίπεδο, είναι η πολιτική παράμετρος και η μεταρρυθμιστική κόπωση. Σε διεθνές επίπεδο, η επιβράδυνση του εμπορίου, η επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και η περιφερειακή αστάθεια. Επικεντρώνεται δε, μακροπρόθεσμα, στη γήρανση του πληθυσμού.

«Ευάλωτες» οι τράπεζες

Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, το Ταμείο υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να στοχεύουν σε λύσεις αναδιάρθρωσης, που επιδιώκουν την επιστροφή των δανειοληπτών σε μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, καθώς και να προσπαθήσουν να επιταχύνουν τις διαγραφές και τις πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) βάσει πιο φιλόδοξων και ευρύτερων στόχων μείωσης τους.

«Ενώ τα αποτελέσματα των πρόσφατων stress tests έδειξαν ότι δεν απαιτούνται άμεσες ενέργειες, οι τράπεζες εξακολουθούν να φαίνονται ευάλωτες σε αντιστροφή των συνθηκών που επικρατούν αλλά και σε εξωτερικούς κινδύνους», επισημαίνεται στην ίδια έκθεση.

Ακόμα, το Ταμείο τονίζει ότι «οι τράπεζες θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη λήξη της περιόδου ισχύος του waiver από την ΕΚΤ, με δεδομένο ότι αυτό θα συμβεί μόλις η Ελλάδα εξέλθει του προγράμματος».

Οι ανησυχίες για τις εκλογές

Το Ταμείο προειδοποιεί πως με τις επερχόμενες εκλογές ενδέχεται να υπάρχει κάμψη των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως η εξασφάλιση πολιτικής συνοχής για τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να αποδεχθεί δύσκολη λόγω της μεταρρυθμιστικής κόπωσης, της συρρίκνωσης της πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού και των εθνικών εκλογών του 2019.

Αν σου άρεσε κάνε