Ξεκινά το «σαφάρι» ελέγχων για Airbnb

Ξεκινά το «σαφάρι» ελέγχων για Airbnb

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:53 Δημιουργία 16/07/18, 15:47

Στην «καρδιά» του καλοκαιριού και της τουριστικής σεζόν δρομολογείται από το υπουργείο Οικονομικών το «σαφάρι» ελέγχων για τον εντοπισμό φορολογούμενων, που έχουν εισόδημα από μισθώσεις ακινήτων τύπου AirBnB.

Όπως αποκάλυψε η αρμόδια υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία με τις σχετικές ιντερνετικές πλατφόρμες, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να εντοπισθούν όλοι οι φορολογούμενοι, που έχουν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων και δεν το δηλώνουν.

«Η υποχρέωση για τη δήλωση των εισοδημάτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέσω των πλατφορμών, είναι δεδομένη. Πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ότι από τις διασταυρώσεις εμείς θα μπορέσουμε να τους βρούμε. Είμαστε με 3 μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες σε συνεργασία και μπορούμε να έχουμε τα στοιχεία. Μπορούμε πλέον να τα εντοπίσουμε όλα αυτά και θα πρέπει να το ξέρουν και όσοι δεν τα δηλώνουν», σημείωσε η ίδια.

Σημειώνεται πως δηλώσεις της υφυπουργού έρχονται λίγο πριν λήξει η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, όπου πρέπει να δηλωθούν και τα εισοδήματα AirBnB.

Όλες οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές των ακινήτων απειλούνται με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι ενεργές αγγελίες για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μόνο στην Αθήνα είναι σήμερα περισσότερες από 6.500, όταν πριν από σχεδόν ένα χρόνο ο αριθμός τους μόλις και ξεπερνούσε τις 2.500.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ θα γίνει η καταγραφή των ακινήτων και των εισοδημάτων. Τα στοιχεία που θα καταχωρούνται στη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» ανά βραχυχρόνια μίσθωση είναι μεταξύ άλλων:

- ο αριθμός εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»,

- το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης,

- η επωνυμία έκαστης ψηφιακής πλατφόρμας,

- τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη λήξη της μίσθωσης και

- ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος.

Αν σου άρεσε κάνε