«Έσβησε» κάθε ελπίδα για συμμετοχή στο QE

«Έσβησε» κάθε ελπίδα για συμμετοχή στο QE

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:28 Δημιουργία 13/07/18, 07:46

TAGS

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ διέψευσε και τις τελευταίες ισχνές προσδοκίες της Αθήνας για ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πριν λίγες ημέρες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι είχε θέσει αστερίσκους και προϋποθέσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, ο Ιταλός τραπεζίτης είπε πως η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο QE μετά το τέλος του προγράμματος μόνο αν έχει waiver. Ωστόσο όπως συμπλήρωσε «η τρέχουσα μετα-μνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία δεν εγγυάται την ύπαρξη waiver».

Ο Μπενουά Κερέ τόνισε χθες ότι αφορά το waiver η απόφαση είναι καθαρή: χρειάζεται πρόγραμμα για να υπάρξει. Η αυξημένη επιτήρηση δεν είναι πρόγραμμα».

Η Ελλάδα δεν έχει πρόγραμμα και ταυτόχρονα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα –investment grade– βαθμολογία πάνω από ΒΒΒ-.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, ούτε ελάχιστη να δοθεί waiver ή να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Εκπρόσωποι της ΕΚΤ είχαν επανειλημμένως τονίσει στο παρελθόν ότι το waiver θα παρέμενε μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση επέλεγε την πιστοληπτική γραμμή μετά τη λήξη του προγράμματος. Ωστόσο, η Ελλάδα επέλεξε το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας μετά τη λήξη του μνημονίου, κάτι που δεν προϋποθέτει ότι το waiver θα διατηρηθεί.

Αποτέλεσμα, η χώρα να μην μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα έδινε μια επιπλέον ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. «Η τρέχουσα μεταμνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία δεν εγγυάται την ύπαρξη waiver», είπε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Nτράγκι.

Οι προσδοκίες ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί η χώρα από το QE, τουλάχιστον για ένα μικρό χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που θα εγκρινόταν η εκταμίευση στο τέλος αυτής της εβδομάδας μέχρι τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, χαμήλωσαν, καθώς το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί είναι πολύ μικρό και πως έτσι κι αλλιώς για μια τέτοια απόφαση πρέπει πρώτα η ΕΚΤ να κάνει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που αναμένεται κάποια στιγμή το φθινόπωρο.

Αν σου άρεσε κάνε