Καμία χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων, το μήνυμα Σεντένο προς την Ελλάδα

Καμία χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων, το μήνυμα Σεντένο προς την Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:17 Δημιουργία 12/07/18, 20:59

Ισχυρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση για τη δυνατότητα που θα έχει να αλλάξει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές από την 21η Αυγούστου και μετά από την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου έστειλε η συνάντηση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, αναφέρθηκε εμμέσως στα περί μη περικοπών στις συντάξεις από την αρχή του 2019 καθώς και στη διατήρηση του καθεστώτος μειωμένης φορολογίας στα νησιά του Αιγαίου που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση για μετά από το Δεκέμβριο. Ο Πορτογάλος αξιωματούχος ήταν σαφής: «Η τελευταία φάση του προγράμματος αφορά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, έτσι ώστε να βγει η Ελλάδα στις αγορές και είναι παρά πολύ σημαντικό να μην γίνει αλλαγή σε όσα συμφωνήθηκαν για τη μεταπρογραμματική περίοδο».

Σε ό,τι αφορά τη δόση των 15 δισ. ευρώ, είπε ότι επικυρώθηκε από 18 χώρες και πως η εκταμίευσή της θα γίνει όταν ολοκληρωθούν όλες οι εθνικές διαδικασίες. Όπως είπε, εκτιμά ότι αυτό θα γίνει στις αρχές Αυγούστου.

Ανέφερε ακόμη ότι κάπου στα μέσα Αυγούστου ξεκινάει η μεταμνημονιακή εποπτεία.

Παράλληλα, ο κ. Σεντένο αναφερόμενος στην ευρωζώνη συνολικά υποστήριξε πως τα χρόνια μεταρρυθμίσεων αποδίδουν, η ανεργία υποχωρεί, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν.

Επίσης συνεχάρη τις κυβερνήσεις Πορτογαλίας και Ιρλανδίας για τις ισχυρές επιδόσεις των οικονομιών τους την περίοδο που ακολούθησε μετά τα μνημόνια κάνοντας λόγο για δυνατή μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Μοσκοβισί

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι

Αυτό σημαίνει, σημείωσε ο Επίτροπος, ότι ο «ESM μπορεί να συνεδριάσει αύριο και να εγκρίνει επί της αρχής την δόση, η οποία θα εκταμιευτεί όταν ολοκληρωθεί και η τελευταία έγκριση από εθνικό κοινοβούλιο. Θα πάρει λίγο παραπάνω από ότι αναμενόταν αλλά θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία και θα εισέλθουμε στη φάση της ενισχυμένης εποπτείας.

Ο επίτροπος επανέλαβε ότι η φάση της ενισχυμένης εποπτείας «ξεκάθαρα δεν είναι νέο πρόγραμμα, σε καμία περίπτωση».

Αν σου άρεσε κάνε