«Κληρώνει» σήμερα για την ενισχυμένη εποπτεία

«Κληρώνει» σήμερα για την ενισχυμένη εποπτεία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:35 Δημιουργία 11/07/18, 07:39
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ
Σήμερα και επίσημα η Κομισιόν θα μας «φορέσει» την ενισχυμένη εποπτεία.
Ουσιαστικά, θα τίθεται σε ισχύ για πρώτη φορά ο κανονισμός 472/2013 της Ε.Ε. και θα εξειδικεύεται ο τρόπος με τον οποίo θα παρακολουθείται η Ελλάδα τα επόμενα τέσσερα χρόνια αλλά και οι δεσμεύσεις με τις οποίες θα συνδέεται αυτή η εποπτεία.
Η πρόταση θα παρουσιαστεί από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Γάλλο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.
Με βάση τον κανονισμό του 2013 της ΕΕ (τον 472), υπάρχει διάκριση μεταξύ ενισχυμένης εποπτείας και μεταπρογραμματικής εποπτείας.
Η «ενισχυμένη επιτήρηση», που βασίζεται στον Κανονισμό 472/2013 (δημοσιονομικό σύμφωνο), περιλαμβάνει όρους και ρήτρες παρακολούθησης πολύ πιο αυστηρές σε σχέση με τα άλλα κράτη, που έχουν βγει από τα δεσμά του μνημονίου.
Ο Κανονισμός ορίζει ότι η ενισχυμένη εποπτεία εφαρμόζεται, «προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση των επιπτώσεων από ένα κράτος μέλος που αντιμετωπίζει ή απειλείται από σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική του σταθερότητα στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ και, ευρύτερα, στην Ένωση στο σύνολο.
Τα κράτη μέλη που υπόκεινται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να μπορούν επίσης να θεσπίζουν μέτρα για την αντιμετώπιση των αιτίων ή των πιθανών αιτίων των δυσχερειών τους. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι συστάσεις που τους γίνονται στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος ή της διαδικασίας για τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες.
Όταν η Επιτροπή εκτιμά αν ένα κράτος μέλος απειλείται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική του σταθερότητα, χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων παραμέτρων, τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης σχετικά με την πρόληψη και τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών ή, όταν υπάρχει, την πιο πρόσφατη ενδελεχή επισκόπηση.
Το κείμενο θα "μεταφερθεί" την Πέμπτη στο Eurogroup. Στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου και σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του ESM (μία την Πέμπτη και μία την Παρασκευή) θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το "κλείσιμο" της συμφωνίας. Θα υπογραφούν τα κείμενα του μνημονίου από όλες τις πλευρές και μετά θα αποφασιστεί η εκταμίευση του πακέτου δόσεων των 15 δισ. ευρώ μαζί με τους όρους που θα τις διέπουν.
Αν σου άρεσε κάνε