Το Μνημόνιο πέθανε, ζήτω το Μνημόνιο

Το Μνημόνιο πέθανε, ζήτω το Μνημόνιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:40 Δημιουργία 09/07/18, 07:37
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Σε πείσμα του επαναλαμβανόμενου αφηγήματος περί «καθαρής εξόδου» και περί τέλους των μνημονίων, την ερχόμενη Πέμπτη παράλληλα με το Eurogroup θα υπάρξει παράλληλη συνεδρίαση του συμβουλίου των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που αναμένεται να εγκρίνει το Συμπληρωματικό Μνημόνιο του ελληνικού προγράμματος!

Εκεί θα καταγράφονται αναλυτικά όλες οι δεσμεύσεις της Ελλάδος για μετά της 20 Αυγούστου 2018 και κυρίως οι δεσμεύσεις για τη μείωση των συντάξεων, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση, αλλά και προσφάτως ο Πιέρ Μοσκοβισί, η μείωση του αφορολόγητου από το 2010, αλλά και η υποχρέωση της Ελλάδος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060.

Την Πέμπτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην περικοπούν οι συντάξεις, λέγοντας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Τελικά επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων και τρέμετε μήπως τελικά αυτό δεν συμβεί». Ωστόσο μετά την κατάθεση τροπολογιών από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να μην κοπούν οι συντάξεις ο κύριος Τσίπρας αρνήθηκε να τις αποδεχτεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές στις συντάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί δύο φορές, τη μια το καλοκαίρι του 2017 και άλλη μια φέτος στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου.

Την ίδια ώρα είναι σχεδόν έτοιμο το πρόγραμμα αυξημένης εποπτείας στο οποίο υπάγεται η χώρα μετά τις 20 Αυγούστου και το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης 12 Ιουλίου.

Στο κείμενο αυτό θα αναφέρεται ότι καμία μεταρρύθμιση ή μέτρο δεν θα μπορεί να αλλάξει χωρίς την έγκριση των τεσσάρων δανειστών (E.E., ΔΝΤ, ESM, ΕΚΤ) που θα συνεχίσουν το εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Θα υπάρχουν τριμηνιαίες αξιολογήσεις της προόδου της ελληνικής οικονομίας, και με βάση αυτές το Eurogroup θα αποφασίζει δύο φορές το χρόνο αν η Ελλάδα πάρει ή όχι τη δόση των 600 εκατ. ευρώ από τα συνολικά κέρδη των 4,8 δισ. ευρώ των κεντρικών τραπεζών τα οποία προέρχονται από διακράτηση ελληνικών ομολόγων και τα οποία οι δανειστές έχουν υποσχεθεί ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Οι εκθέσεις από τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις ουσιαστικά θα αποτελούν και οδηγό για τις αγορές στις οποίες θα απευθύνεται η Ελλάδα γα την κάλυψη των υποχρεώσεών της.

Αν σου άρεσε κάνε