Ο υψηλός πολιτικός κίνδυνος  «απειλή» για την οικονομία

Ο υψηλός πολιτικός κίνδυνος «απειλή» για την οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:32 Δημιουργία 05/07/18, 19:37

Ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι επισημαίνουν τον υψηλό πολιτικό κίνδυνο ο οποίος «απειλεί» την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο πολιτικός κίνδυνος είναι υψηλός σημειώνει σε έκθεσή της η Barclays και δεν αποκλείει τις εθνικές εκλογές μαζί με εκείνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την άνοιξη του 2019.

Το σκηνικό της ακραίας αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης όπως έδειξε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή θα παραμείνει μέχρι και τις επόμενες εκλογές, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές.

To «ρήγμα» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι αγεφύρωτο, την ώρα που η ελληνική οικονομία απαιτεί ένα ελάχιστο επίπεδο πολιτικής συναίνεσης.

Οι αγορές στις οποίες αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βγούμε, για να αντλήσουμε, έστω και περιορισμένα κεφάλαια, εκτός από την πορεία της οικογένειας βάζουν στο μικροσκόπιο τους και την πολιτική κατάσταση της χώρας και πόσο αυτή θα μπορεί να εμπνέει εμπιστοσύνη προς τους επενδυτές, οι οποίοι θα εξετάζουν την ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά assets.

Εκτός των άλλων, τυχόν πολιτική αβεβαιότητα θα έχει αρνητική επιρροή στην ικανότητα της Ελλάδος να χρηματοδοτείται από τις αγορές.

Τι θα συμβεί, όταν η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» προστασίας του μνημονίου με την πολιτική ένταση στα ύψη;

Η Ελλάδα θα πληρώνει ακριβότερα, ακόμη κι αν η κατάσταση στις διεθνείς αγορές ομαλοποιηθεί, λόγω της ακραίας πολιτικής «πόλωσης».

Άλλωστε, η αγορά ομολόγων, όπως ξέρουν όλοι οι παράγοντες της οικονομίας, είναι πιο σκληρός κριτής ακόμα και από τον αυστηρό πιστωτή του επίσημου τομέα! Παρακολουθεί πολύ στενά όχι μόνον την οικονομική πολιτική και αμέσως ανεβάζει το κόστος δανεισμού, αν θεωρήσει ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι ή αποκλείει εντελώς μία χώρα από τον δανεισμό, όπως συνέβη στην Ελλάδα το 2010.

Όπως έγραψε χθες το «xrimaonline.gr», σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύμβουλος της κυβέρνησης Rothschild ετοιμάζει Road show σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη για να «πείσει» τα funds να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει 10ετές ομόλογο τον Σεπτέμβριο.

Όμως, τους επενδυτές ανησυχεί το πολιτικό ρίσκο, που αυξάνεται στην χώρα μας και το οποίο όχι μόνο απειλεί την ομαλή έξοδο στις αγορές, αλλά μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για νέες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Αν σου άρεσε κάνε