Σεντένο προς Αθήνα: Μην χαλαρώνετε, συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις!

Σεντένο προς Αθήνα: Μην χαλαρώνετε, συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:25 Δημιουργία 04/07/18, 16:26

Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι πολιτικές της θα βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των αγορών μετά το τέλος του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο Μάριο Σεντένο κάλεσε την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεχτική ως προς τη δημοσιονομική πειθαρχία, επισημαίνοντας ότι η χώρα θα βρίσκεται υπό καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας».

«Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα το γνωρίζει και οφείλει να εφαρμόζει προσεκτικές δημοσιονομικές πολιτικές. Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε "ενισχυμένη εποπτεία". Η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα, αλλά σε αυτό το ασφαλές πλαίσιο έχει την υποχρέωση να δώσει πολιτικές επιλογές στους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ειδική συνεδρίαση για τη χώρα μας.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, «τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται στους Έλληνες. Δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς τις τεράστιες θυσίες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες».

Ο Πορτογάλος αξιωματούχος ανέφερε, σχετικά με το τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο πως «η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η συμφωνία που πετύχαμε θα βελτιώσει το αίσθημα της αγοράς. Μπήκαν τα θεμέλια για ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Κάνοντας λόγο για τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πρόσφατο Eurogroup για το χρέος, ο κ. Σεντένο είπε «πως 1,2 δισ. ευρώ θα εξοικονομούνται κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πληρώνει τόκο για τα δάνειά της πριν το 2033 Ακόμα, δήλωσε ότι «οι επιστροφές από τα ομόλογα που διατηρούν οι κεντρικές τράπεζες θα γίνονται δύο φορές τον χρόνο. Δεκέμβριο και Ιούνιο».

Η τοποθέτηση Μοσκοβισί

Παίρνοντας το λόγο, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, είπε ότι «η Ελλάδα είναι έξω από το πρόγραμμα. Εξω από το πρόγραμμα σημαίνει έξω από το πρόγραμμα».

Παινεύοντας τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, τόνισε πως «ουδέποτε στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρέθηκε μια χώρα να κάνει τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις μέσα σε τόσα λίγα χρόνια».

«Αποφύγαμε το σενάριο του Grexit, κάτι που θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη. Έχουν ληφθεί ορισμένα σημαντικά μέτρα που στηρίζουν τους πιο αδύναμους» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε χθες από την Αθήνα και οι οποίες προκάλεσαν ένταση μεταξύ των κομμάτων στην Ελλάδα, ο Γάλλος Επίτροπος είπε ότι «αναφέρθηκα στο ζήτημα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Η Ελλάδα έχει πλέον τη θέση που της πρέπει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα και οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στο τι λένε. Θα είναι ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα εγκρίνουμε ποιο θα είναι το καλύτερο για το μέλλον».

Συνεχίζοντας, δήλωσε πως «οι Έλληνες πολιτικοί, βάσει αυτών που άκουσα χθες, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με αυτά που λένε και κυρίως να μην κρύβουν την αλήθεια. Η "ενισχυμένη εποπτεία¨" δεν αποτελεί 4ο πρόγραμμα. Όσοι μιλούν για 4ο πρόγραμμα λένε ψέμματα».

Αν σου άρεσε κάνε