Ανεβάζουν τώρα το «έργο» των προεκλογικών παροχών (!)

Ανεβάζουν τώρα το «έργο» των προεκλογικών παροχών (!)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:25 Δημιουργία 02/07/18, 08:32
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κατεβάσει γρήγορα το «έργο» με τίτλο «η οπερέτα της αποστασίας», γιατί δεν έκοβε εισιτήρια και η πλατεία ήταν άδεια.

Έτσι, στο Μέγαρο Μαξίμου αναζήτησαν νέο αφήγημα και τώρα ανεβάζουν νέο έργο με τίτλο «προεκλογικές παροχές».

Ένας από τους συγγραφείς του είναι, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ σημείωσε ότι εντός του Ιουλίου θα παραδώσει στον πρωθυπουργό μελέτη για το που θα στοχεύουν οι φοροελαφρύνσεις, που θα γίνουν το 2019, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε ευκαιρία αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει δυνατότητα αποφυγής των μειώσεων των συντάξεων, σενάριο που τροφοδοτούν καθημερινά κυβερνητικοί παράγοντες.

Όλα αυτά μετά το Eurogroup, όπου η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τη «σφαγή» σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Το ερώτημα είναι, πού βασίζεται αυτό το αφήγημα; Αρκετοί πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα πάρει παράταση στη μείωση των συντάξεων ως ένα επιπλέον «αντίδωρο» στο πολιτικό «δώρο» του κ. Τσίπρα προς την κυρία Μέρκελ για το μεταναστευτικό.

Το πρώτο «αντίδωρο» ήταν η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, που πλήττονται από την κρίση.

Αν και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μιλά για εξάμηνη παράταση, εντούτοις το Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί ότι η αναστολή θα ισχύσει για καιρό, σίγουρα και το 2019 με διαδοχικές παρατάσεις.

Η επόμενη «ανάσα», όπως ορίζει το επικοινωνιακό «παιχνίδι», θα αφορά στους συνταξιούχους, με την κυβέρνηση να ανοίγει «παράθυρο» σε μη μείωση των συντάξεων το 2019.

Στο παρασκήνιο διαρρέεται ότι είναι ένα από τα ανταλλάγματα που έδωσε η κυρία Μέρκελ στον κ. Τσίπρα, ώστε να «κλειδώσει» το Σκοπιανό και το προσφυγικό.

Όμως, εδώ και αρκετούς μήνες κυβερνητικοί παράγοντες εμπαίζουν τους συνταξιούχους, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές θα αντισταθμιστούν με ισόποσα αντίμετρα. Υποστήριζαν ότι σε κάθε ευρώ που χάνεται, θα δίνεται ένα ευρώ, ως αντιστάθμισμα.

Κάτι που βεβαίως διαψεύδεται από στοιχεία που κατέθεσε η ίδια η κυβέρνηση στο νόμο «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων-Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022»,.

Συγκεκριμένα, οι περικοπές στις συντάξεις θα ανέλθουν μόνο για το 2019 στα 3,020 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα προστεθούν και τα 853 εκατ. ευρώ από την περικοπή-κατάργηση του ΕΚΑΣ για το ίδιο έτος, οι άμεσες περικοπές στις συντάξεις θα ανέλθουν στα 3,9 δισ. ευρώ.

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί και επαναλάμβανε σε διάφορους τόνους ότι για το ίδιο έτος (2019) θα φέρει και «ισόποσα αντίμετρα», προκύπτει ότι αυτά ανέρχονται μόλις σε 1,190 δισ. ευρώ!

Αν σου άρεσε κάνε