Eurogroup:

Eurogroup: "Κλείδωσε" στα 10 έτη η επιμήκυνση των δανείων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:36 Δημιουργία 22/06/18, 01:13

Μετά από μια διαπραγμάτευση που θύμισε τις 17 ώρες του Αλέξη Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015, επισημοποιήθηκε συμφωνία στο κρίσιμο Eurogroup του Λουξεμβούργου για την Ελλάδα, που ορίζει το «δρόμο» μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το μεταμνημονιακό πλαίσιο από την 21η Αυγούστου και μετά.

Όπως ανέφεραν πηγές από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο πιο «καυτό» θέμα, το οποίο ήταν και το ζήτημα της αποπληρωμής τόκων του EFSF από το δεύτερο μνημόνιο και το οποίο προκάλεσε την πολύωρη καθυστέρηση του Eurogroup, «η συμφωνία για το χρέος περιλαμβάνει επέκταση των ωριμάνσεων στα ομόλογα του EFSF κατά 10 χρόνια και δόση 15 δισ ευρώ», η οποία θα αποτελεί το «μαξιλάρι» ασφαλείας για την ελληνική οικονομία εν όψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.

Επομένως, από το συνολικό «μαξιλάρι» (η δόση του οποίου ενέκρινε σήμερα και τα υπόλοιπα του «κουμπαρά») ανέρχεται στα 18 δισ. ευρώ. Από τη δόση των 15 δισ. ευρώ ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους δανείων του ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Άρα, η Ελλάδα θα έχει μία περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF (κοντά στα 100 δισ. ευρώ).

Αναμένεται το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup.

Υπενθυμίζεται πως από το απόγευμα της Πέμπτης προηγήθηκε ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

«Αγκάθι» αποτέλεσε το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, αλλά και το ύψος της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Αν σου άρεσε κάνε