«Κοστούμι» μνημονίου χωρίς λεφτά «ράβουν» στο Λουξεμβούργο

«Κοστούμι» μνημονίου χωρίς λεφτά «ράβουν» στο Λουξεμβούργο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:07 Δημιουργία 21/06/18, 15:50

Στενό «κοστούμι» ενός νέου μνημονίου χωρίς λεφτά «ράβουν» στο Λουξεμβούργο για την Ελλάδα οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης με το «βλέμμα» στη μεταμνημονιακή εποχή.

Αν και το σημερινό Eurogroup θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο στο δρόμο προς την ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, ωστόσο οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να είναι γενναιόδωροι ως προς τα μέτρα για το χρέος. Αυτό, εξάλλου, προκύπτει και από την εισήγηση του EWG, το οποίο συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης.

Τα παζάρια επικεντρώνονται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, με τη «γραμμή» του Βερολίνου για 3-5 έτη να επικρατεί. Άλλωστε, η πρόταση της Γερμανίας και συγκεκριμένα του Όλαφ Σολτς για αυστηρές ρήτρες ως προς τα μέτρα ελάφρυνσης σχεδόν έχει «κλειδώσει». Το Eurogroup αναμένεται να υιοθετήσει τη σύνδεση των μέτρων με την τήρηση των συμφωνηθέντων. Μένει να δούμε, αν θα περάσει και η σκληροπυρηνική εισήγηση για «κόφτη» ως προς την ελάφρυνση, όποτε η Αθήνα δεν σημειώνει πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Προσερχόμενος στο συμβούλιο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως μόλις τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα, δεν θα υπάρχει άλλο ενεργό πρόγραμμα για πρώτη φορά από τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο ίδιος, μιλώντας για το δημόσιο χρέος της, σημείωσε πως «η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος θα μειώσει σημαντικά τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, έκανε λόγο για το συνολικό ποσό χρημάτων που έχει δανείσει ο ESM προς την Αθήνα τα τελευταία 8 χρόνια. «Ο ESM έχει δώσει στην Ελλάδα 47 δισ. ευρώ, πέραν της τελευταίας, σημαντικής δόσης που θα εκταμιευθεί» είπε ο Πορτογάλος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε, προσερχόμενος στη συνάντηση, πως «η σημερινή μέρα είναι ιστορική για την Ελλάδα», Ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ακόμα πως «χρειαζόμαστε αξιόπιστο πακέτο μέτρων, που θα καθησυχάσει και τις αγορές. Νιώθω αισιόδοξος γιατί το κλίμα είναι θετικό απ' όλες τις πλευρές και το ζήτημα θα λυθεί τις επόμενες ώρες».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ υποστήριξε πως «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα έκανε ο,τι έπρεπε να κάνει από πλευράς της και είναι ώρα να υλοποιήσουμε τις δικές μας δεσμεύσεις για τις καλύτερες λύσεις στο ελληνικό χρέος».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι «συμφωνώ με τον Μπρούνο Λε Μέρ στο ότι είχαμε καλές εξελίξεις από την Ελλάδα. Είναι πιθανό να βρούμε μία συμφωνία για να οργανώσουμε την επόμενη μέρα της χώρας, που θα εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές με τις δικές της δυνάμεις. Αυτό έχει σημασία».

Αν σου άρεσε κάνε