«Βουνό» τα ληξιπρόθεσμα, σε κίνδυνο η υποδόση του 1 δισ.

«Βουνό» τα ληξιπρόθεσμα, σε κίνδυνο η υποδόση του 1 δισ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:14 Δημιουργία 05/06/18, 14:15

Μάχη με το χρόνο καλείται να δώσει η κυβέρνηση στο «μέτωπο» των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς στη συνεδρίαση του ESM στις 8 Ιουνίου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η πρόοδος ως προς το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Τα μηνύματα, που προκύπτουν πάντως από τα στοιχεία του Απριλίου, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, δεδομένης της μικρής μείωσης που καταγράφτηκε στα ληξιπρόθεσμα, τα οποία κατήλθαν μόλις στα 2,617 δισ, ευρώ τον παραπάνω μήνα έναντι 2,749 δισ. ευρώ, όπου έφταναν οι οφειλές του Δημοσίου τον περασμένο Μάρτιο.

Σημειώνεται πως η διαθεσιμότητα του 1 δισ. ευρώ εκπνέει στις 15 Ιουνίου, που σημαίνει πως η έγκριση για την απελευθέρωσή του θα πρέπει να έχει δοθεί πριν από αυτή την ημερομηνία.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, μεταξύ άλλων και για το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να στερεί ρευστότητα από την αγορά, στεγνώνοντας την πραγματική οικονομία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου διατηρούνται και φέτος υψηλές, περίπου στα 3,4 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητες παρά την εκταμίευση δόσεων για την αποπληρωμή τους», τονίζει ο υπεύθυνος τομεάρχης της ΝΔ σε ανακοίνωσή του.

«Αποδεικνύεται, έτσι, ότι δημιουργούνται συνεχώς νέες οφειλές, και ότι καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολη η πλήρης εξόφλησή τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, όπως έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση. Πρόκειται για ακόμη ένα πεδίο άσκησης οικονομικής πολιτικής στο οποίο γίνεται ολοφάνερη η κυβερνητική ανικανότητα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει και θα εφαρμόσει ένα σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με ουσιαστική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων και χρηματοδοτικών εργαλείων, πλήρη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης, μέσω του τραπεζικού συστήματος», καταλήγει.

Αν σου άρεσε κάνε