Χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα ζητά η Alpha Bank

Χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα ζητά η Alpha Bank

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:41 Δημιουργία 01/06/18, 14:36

TAGS

Μήνυμα για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων που έχει αναλάβει να τηρήσει η Ελλάδα έστειλε την Παρασκευή η Alpha Bank, μέσω του εβδομαδιαίου οικονομικού δελτίου της.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η επίπτωση της ιταλικής κρίσης στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων υπενθυμίζει το πόσο ευάλωτη παραμένει η ελληνική οικονομία στην εξωτερικές διαταραχές και την αβεβαιότητα.

Ως εκ τούτου, ζητά την εκλογίκευση των δημοσιονομικών στόχων, ώστε να μην υπονομευθεί περαιτέρω η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας τα επόμενα έτη.

Στη συνέχεια, η Alpha Bank παραπέμπει στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, το οποίο -κατά την ίδια- δεν οφειλόταν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας, αλλά στην επίδραση των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν τα τελευταία έτη.

Μάλιστα, παρατηρεί ότι σ’ όλη την περίοδο εφαρμογής των προγραμμάτων, η δημοσιονομική συστολή ήταν εντόνως προκυκλική, καθώς τα πρωτογενή ελλείμματα εκμηδενίστηκαν κατά την διάρκεια της έντονης καθοδικής πορείας του οικονομικού κύκλου. Επομένως, η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Στο μεταξύ, το χαρακτηριστικό της έντονης δημοσιονομικής συστολής συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2018, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα διατηρείται σταθερά υψηλότερα του στόχου.

Κατά την Alpha Bank, πάντως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η δημοσιονομική πειθαρχία πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες μειώθηκαν από 9,6 δισ. το 2012 σε 3,4 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Παράλληλα, αν και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στο παρελθόν εμφάνισε αρκετές καθυστερήσεις, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί και τα έσοδα θα ανέλθουν στα 6,9 δισ. ευρώ σωρευτικά στην περίοδο 2011-2018.

Άλλωστε, σύμφωνα με την τράπεζα, η βελτίωση των γενικών συνθηκών ρευστότητας επηρεάζεται θετικά από τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς διατίθενται οικονομικοί πόροι στην πραγματική οικονομία.

Τούτο, σε συνδυασμό με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, αναμένεται να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία και να προσελκύσουν ξένες άμεσες επενδύσεις, καταλήγει η έκθεση της Alpha Bank.

Αν σου άρεσε κάνε