Ύστατη (;) ευκαιρία για ΔΝΤ και χρέος

Ύστατη (;) ευκαιρία για ΔΝΤ και χρέος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:18 Δημιουργία 01/06/18, 07:26
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Οι συζητήσεις για το καυτό ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους μεταφέρονται τώρα στο Γουίστλερ του Καναδά, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των G7, από 31 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου.

Συζητήσεις ιδιαίτερα κρίσιμες τόσο για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και για τη ρύθμιση του χρέους.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των 7 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στον Καναδά. Για την Ελλάδα θα λάβουν αποφάσεις οι υπουργοί οικονομικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, ο ESM, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Οι θεσμοί της Ευρωζώνης θα επιδιώξουν να λάβουν μια στήριξη της τελευταίας στιγμής από το Ταμείο σχετικά με την πρόταση, που έχουν καταθέσει για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ενδεικτική η δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι η λύση της διαμάχης με την Ουάσινγκτον «πρέπει να γίνει τώρα». «Αν δεν υπάρξει συμφωνία ως την ερχόμενη Δευτέρα, το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα πάρει καθόλου μέρος στη διάσωση», είπε η ίδια πηγή.

Εάν φύγει το ΔΝΤ, τότε Ελλάδα χάνει το μοναδικό της σύμμαχο για ουσιαστική ρύθμιση ως προς το χρέος, ενώ χωρίς το Ταμείο και τη σφραγίδα του για βιωσιμότητα η έξοδος στις αγορές θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Μάλιστα, ακόμη και οι λίγες ελπίδες που υπήρχαν, χάθηκαν μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, ότι οι αποφάσεις για πιθανή(!) ελάφρυνση θα ληφθούν στο τέλος Ιουνίου.

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα διατηρήσει ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα μακροπρόθεσμα, ενδεχομένως να μην χρειαστεί μια τέτοια ελάφρυνση χρέους. Το ΔΝΤ εκτιμά από την πλευρά του πως δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται ότι η χώρα θα επιτυγχάνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες.

Η Γερμανία κάθε άλλο παρά για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ετοιμάζεται. Το αντίθετο μάλιστα. Σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο, το κόμμα της Μέρκελ απομακρύνεται από το δόγμα Σόιμπλε ότι πρέπει οπωσδήποτε το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η Χριστιανική Ένωση βρίσκεται σε μία παγίδα, την οποία η ίδια κατασκεύασε. Εάν παρέμενε στο δόγμα Μέρκελ – Σόιμπλε, δηλαδή ότι το Ταμείο θα πρέπει να συνεισφέρει οπωσδήποτε για την Αθήνα, θα έπρεπε να το στηρίξει στη βουλή και να προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους, που θα έφτανε σε διψήφια ποσά δισεκατομμυρίων. Το τίμημα για αυτό θα ήταν πολύ υψηλό. Οι πολιτικοί αντίπαλοι θα θριαμβολογούσαν για αποτυχία στο θέμα της Ελλάδας και οι ψηφοφόροι θα απομακρύνονταν. Είναι κατανοητό ότι οι βουλευτές προτιμούν να χειραφετηθούν από την πολιτική Μέρκελ, Σόιμπλε και ΔΝΤ, παρά να διακινδυνεύσουν ψήφους, διαγράφοντας χρέη στο Νότο. Και κυρίως στη Βαυαρία, όπου το φθινόπωρο έχουν εκλογές.

Αν σου άρεσε κάνε