Τόμσεν σε Γερμανία: Ως την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για χρέος, αλλιώς...

Τόμσεν σε Γερμανία: Ως την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για χρέος, αλλιώς...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:51 Δημιουργία 15/05/18, 16:44

Μήνυμα-τελεσίγραφο προς τη Γερμανία έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν όσον αφορά το «καυτό» ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Έως την άλλη εβδομάδα, είπε ο ίδιος, οι αποφάσεις για το χρέος θα πρέπει να έχουν ληφθεί, προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και χρηματοδοτικά.

«Πραγματικά χρειαζόμαστε μια συμφωνία στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας», τόνισε ο Τόμσεν, ζητώντας επίσπευση της ολοκλήρωσης των υπό εκκρεμότητα προαπαιτούμενων.

«Ο χρόνος τελειώνει, αλλά αν υπάρξει μια συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου, θα υπάρξει αρκετός χρόνος, ώστε εμείς να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα, προκειμένου να συμπέσει με το υφιστάμενο πρόγραμμα του ESM», σημείωσε ο Τόμσεν.

Από την πλευρά του, το Βερολίνο, για να δώσει το «πράσινο φως», ζητεί συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και ειδικότερα, να δημιουργηθεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο ώστε κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση, αυτή να περνά από έγκριση συμπεριλαμβανομένου και του και γερμανικού κοινοβουλίου.

Το χάσμα ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ ως προς το θέμα της ελάφρυνσης διευρύνεται, με αποτέλεσμα να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το σενάριο αποχώρησης του Ταμείου. Βεβαίως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα στερήσει από την Ελλάδα το «πιστοποιητικό» βιωσιμότητας του χρέους, που πολύ σημαντικό ενόψει της εξόδου στις αγορές.

Αν σου άρεσε κάνε