SOS από ΔΝΤ για πιστωτική «ασφυξία»

SOS από ΔΝΤ για πιστωτική «ασφυξία»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:38 Δημιουργία 15/05/18, 14:57

Τριπλό πανευρωπαϊκό ρεκόρ «χτυπάει» η Ελλάδα όσον αφορά τον όγκο των «κόκκινων» δανείων, τη «φυγή» κεφαλαίων, καθώς και την επιδείνωση των προσδοκιών για την πορεία του ΑΕΠ, όπως σημειώνεται στην έκθεση Regional Economic Outlook του ΔΝΤ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Τα στοιχεία που καταγράφει η έκθεση, μόνο μία χώρα που βγαίνει από το τέλμα, καταγράφουν. Όπως αναφέρεται το 50% η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων δανείων» μεταξύ των οικονομικά αναπτυγμένων χωρών της ΕΕ. Σχεδόν το 50% των συνόλων των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα.

Η έκθεση επισημαίνει, μάλιστα, πως ακόμη και η Ουκρανία, όπου το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» ανέρχεται στο 55%, δείχνει σημάδια βελτίωσης, όπως καταγράφουν τα διαθέσιμα στοιχεία του 2017, τα οποία επικαλείται το Ταμείο.

Έτσι, το ΔΝΤ χτυπάει «καμπανάκι» για τις επιπτώσεις στην πιστωτική επέκταση. Όπως τονίζεται, στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη συρρίκνωση της αξίας των δανείων, που αφορούν τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις.

Με βάση στοιχεία Φεβρουαρίου 2018 το ΔΝΤ κάνει λόγο για μείωση η οποία ξεπερνά το 6%, με δεύτερη την Κύπρο στην οποία καταγράφεται μείωση της τάξης του 5%. Ακόμα και στην Ουκρανία η μείωση είναι μικρότερη, ενώ σε χειρότερη θέση αναφορικά με την πιστωτική ασφυξία στην αγορά είναι η Μολδαβία.

Νέα «γκάζια» για μεταρρυθμίσεις, «καμπανάκι» για δημοσιονομικά

Στο μεταξύ, στην ίδια έκθεση το Ταμείο στέλνει μήνυμα επίσπευσης της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων προς την ελληνική κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τις προβλέψεις του για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας.

Την έκθεση παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και τα αποτελέσματα αποτυπώνουν ουσιαστικά τις εκτιμήσεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου, η οποία είχε πραγματοποιηθεί πριν από έναν μήνα στην Ουάσινγκτον.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ υπολογίζει ένα σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας στο ελληνικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αποδίδεται στη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Η έκθεση, ωστόσο, διαπιστώνει πως η Ελλάδα έχει αρνητική καθαρή επενδυτική θέση σε σχέση με το εξωτερικό ισοζύγιο συναλλαγών. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγικότητα της και έτσι να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, το Ταμείο καταγράφει μια αύξηση της τάξης του 0,6% για το τρέχον έτος, καθώς εκτιμά ότι από το 1,4% το 2017 θα ανέλθει στο 2% το 2018, ενώ για το 2019 προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 1,8%.

Στο μέτωπο των επενδύσεων, το ΔΝΤ προβλέπει μια σταθερή αύξηση, υπολογίζοντας ότι το ποσοστό του 11,7% για την περίοδο του 2017 θα ανέλθει στο 12,7% το 2018 και τελικά θα αγγίξει το 13,8% μέσα στο 2019.

Αναφορικά με την ανεργία, η έκθεση σημειώνει πως θα υπάρξει μια σταθερή υποχώρηση από το ποσοστό του 21,5% που είχε καταγραφεί το 2017. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2018 θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 1,7%, καθώς το ποσοστό της ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 19,8%, ενώ το 2019 θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο αγγίζοντας το 18%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με πέρσι (0,8% του ΑΕΠ) για το 2018, ενώ το 2019 θα μειωθεί στο 0,6%, ενώ σχετικά παρόμοια σταθερή πορεία θα ακολουθήσει και το δημοσιονομικό ισοζύγιο που όπως και το 2017 (0%) έτσι και το 2018 (-0,1%) αλλά και το 2019 (0%) θα παραμείνει ισοσκελισμένο.

Τέλος, το δημόσιο χρέος που βρίσκονταν στο 181,9% του ΑΕΠ το 2017 θα ανέλθει στο 191,3% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το 2019 θα υποχωρήσει στο 181,8% του ΑΕΠ.

Αν σου άρεσε κάνε