Κίνδυνος επιστροφής στο... 2015!

Κίνδυνος επιστροφής στο... 2015!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:12 Δημιουργία 15/05/18, 06:58
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Αν και η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά την υιοθέτηση της προληπτικής γραμμής στήριξης μετά τον Αύγουστο και παρόλο που σύσσωμοι οι θεσμοί επισημαίνουν πως πρόκειται για πολιτική απόφαση που «εναπόκειται πλήρως» στην Αθήνα, εντούτοις η ΕΚΤ εντείνει τις πιέσεις για το αντίθετο.

Στην πραγματικότητα, με την άρνησή της η κυβέρνηση Τσίρα είναι σαν να αναλαμβάνει το ρίσκο οι τράπεζες να μείνουν «γυμνές» ύστερα από τη λήξη του προγράμματος, επιστέφοντας στις τραγικές εποχές του 2015.

Όπως εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤτΕ στο «Xrimaonline.gr», οι τράπεζες, εκτός των άλλων, αναμένεται να αντιμετωπίσουν και ένα «χτύπημα» στην ρευστότητα τους, εάν πράγματι η ελληνική οικονομία τον Αύγουστο του 2018 επιτύχει μία «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια!

Και αυτό γιατί, όπως μας εξηγεί το ίδιο στέλεχος, χωρίς μνημόνιο, χωρίς η χώρα να είναι σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα, ως ενέχυρο χρηματοδότησης των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Χωρίς πρόγραμμα, η παραμονή των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία κοντά στα «σκουπίδια», μέχρι να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, βάζει αυτόματα «κόφτη» στην αποδοχή τους από το ευρωσύστημα.

Μόνο τυχαία δεν είναι η παρέμβαση του μέλους του Κουαρτέτου, Φραντσέσκο Ντρούντι, ο οποίος λίγο πριν από τις συναντήσεις επί ελληνικού εδάφους, έβαλε ευθέως στο τραπέζι των διαβουλεύσεων το ζήτημα της προληπτικής γραμμής μετά από τον Αύγουστο.

Ο ίδιος «ξεδίπλωσε» την επιχειρηματολογία της ΕΚΤ για την ανάγκη κάποιου ισχυρού πλαισίου, αφότου τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι από απρόσμενες διαταραχές, αναδεικνύοντας έτσι τις πιέσεις που μπορεί να δεχθεί το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα. «Από τη σκοπιά της νομισματικής πολιτικής, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι χρειάζεται ένα ορθά καθορισμένο πρόγραμμα (επίσης προληπτικού χαρακτήρα), με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους, προκειμένου η ΕΚΤ να διατηρήσει την παρέκκλιση (waiver) σχετικά με την επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων για όσο διάστημα οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις παραμένουν χαμηλότερες του επενδυτικού βαθμού», τόνισε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΕΚΤ, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι η Φρανκφούρτη επιθυμεί τη διατήρηση κάποιας ισχυρής «ομπρέλας» και μετά από τον Αύγουστο.

Πετώντας το «μπαλάκι» στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να υποβάλει σχετικό αίτημα, ο Ντρούντι εξήγησε ότι μια τέτοια «ομπρέλα» πέρα από την προστασία από αναταράξεις στις χρηματαγορές, θα συνέβαλε αφενός στην πρόληψη των διακυμάνσεων στις καταθέσεις, αφετέρου θα διευκόλυνε τη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η οποία είναι πολύ σημαντική για την υγεία του τραπεζικού συστήματος.

Επιπλέον, τo waiver αποτελεί, επίσης, προϋπόθεση για τη συμπερίληψη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο QE, το οποίο σημειωτέον συμπεριλαμβάνει αγορές που σχετίζονται με την επανεπένδυση ομολόγων που έχουν αποπληρωθεί.

Αν σου άρεσε κάνε