Λαγκάρντ: «Δεν έχουμε προαποφασίσει την επόμενη κίνησή μας»

Λαγκάρντ: «Δεν έχουμε προαποφασίσει την επόμενη κίνησή μας»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:33 Δημιουργία 27/07/23, 17:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων άφησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά τις ανακοινώσεις της νομισματικής πολιτικής.

Όπως τόνισε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πηγαίνει στις επόμενες συνεδριάσεις «με ανοιχτό μυαλό» και χωρίς να έχει προαποφασίσει την επόμενη της κίνησή της.

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση στα επιτόκια του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης, την 9η κατά σειρά εδώ και ένα χρόνο.

Όπως ανέφερε η κυρία Κριστίν Λαγκάρντη ΕΚΤ θα συνεχίσει να βασίζει τις αποφάσεις της στα εισερχόμενα στοιχεία» και προσέθεσε πως «μέχρι τις επόμενες συνεδριάσεις θα έχουμε τις νέες προβολές των εμπειρογνωμόνων μας καθώς και άλλες δύο μετρήσεις του πληθωρισμού. Μπορεί [η απόφαση μας] να είναι για αύξηση, μπορεί να είναι παύση – αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα ακολουθήσει μείωση των επιτοκίων».

Προσέθεσε δε ότι «τα στοιχεία και η αξιολόγηση που θα κάνουμε σε αυτά τα στοιχεία θα μας πουν αν έχουμε ακόμα δρόμο. Έχουμε ανοιχτό μυαλό για τις αποφάσεις μας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο».

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό, τόνισε πως παραμένει πολύ υψηλός, παρά την αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών. «Αν και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνεται, οι εξελίξεις από την τελευταία μας συνεδρίαση δείχνουν ότι αναμένεται να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια μας θα διαμορφωθούν σε επαρκή περιοριστικά επίπεδα για όσο είναι αναγκαίο προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%».

Σχολιάζοντας την πορεία της οικονομίας, ανέφερε ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές έχουν επιδεινωθεί λόγω κυρίως της πιο αδύναμης εγχώριας ζήτησης ενώ τόνισε ότι ο κλάδος των υπηρεσιών παραμένει περισσότερο ανθεκτικός, ιδίως σε τομείς όπως ο τουρισμός.

«Συνολικά, η οικονομία αναμένεται να παραμείνει αδύναμη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ με την πάροδο του χρόνου, η υποχώρηση του πληθωρισμού, η ενίσχυση των εισοδημάτων και η βελτίωση των συνθηκών στην προσφορά αναμένεται να στηρίξουν την ανάκαμψη» κατέληξε η κυρία Λαγκάρντ.

Αν σου άρεσε κάνε