Οι αναλυτές περιμένουν τους... χρησμούς Πάουελ για τα επιτόκια της Fed

Οι αναλυτές περιμένουν τους... χρησμούς Πάουελ για τα επιτόκια της Fed

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:43 Δημιουργία 26/07/23, 19:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της σε υψηλό 22 ετών, ενώ παράλληλα ενδέχεται να μείνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο περαιτέρω νέας παρέμβασης μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, τα μέλη της FOMC αναμένεται πως θα προχωρήσουν στην 11η συνεχόμενη αύξηση από τις αρχές του 2022, κατά 0,25%, ανεβάζοντας τα επιτόκια στο 5,25% – 5,5%.

Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, οι οποίες θα αποτελέσουν ένδειξη για το πόσο ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μέχρι το τέλος του 2023.

Δεδομένης της μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων, οι επενδυτές αναμένουν πως η σημερινή αύξηση από τη FOMC είναι σχεδόν σίγουρη αλλά δε γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες.

«Τα στελέχη της Fed θα αφήσουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά», τόνισε η οικονομολόγος της Citigroup, Βερόνικα Κλαρκ, προσθέτοντας πως «ναι μεν θα είναι πιο προσεκτικοί λόγω των μειωμένων πληθωριστικών δεδομένων των δύο τελευταίων μηνών, αλλά δεν μπορούν να είναι σίγουροι πως η προσπάθεια έχει τελειώσει».

Η αναμενόμενη, σημερινή αύξηση θα ακολουθήσει την προσωρινή στάση του Ιουνίου η οποία είχε χρησιμοποιηθεί ως «φρένο» ενάντια στην υπερβολική σύσφιξη. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Πάουελ και οι συνεργάτες του μπορεί να επιλέξουν να επιδείξουν σκληρή γραμμή ενάντια στην πιθανότητα ανάκαμψης των τιμών.

«Θέλουν να αποφύγουν τα λάθη των ‘70s και των ‘80s όταν χαλάρωσαν νωρίτερα απ’ ό,τι έπρεπε», υπογράμμισε η επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide Life Insurance Co., Κάθι Μπόστγιαντσιτς.

Σύμφωνα με την αναλυτή του Bloomberg Economics, Άννα Γουόνγκ, «δεδομένων των επικαιροποιημένων μακροοικονομικών δεδομένων τα οποία υποδεικνύουν την επίτευξη ομαλής προσγείωσης, η FOMC αναμένεται πως θα αποφύγει τη λήψη αποφάσεων οι οποίες θα προκαλέσουν μεταβλητότητα. Ο Πάουελ θα επιλέξει την στρατηγική του ‘βλέποντας και κάνοντας’, ενώ ενδέχεται να προϊδεάσει για περαιτέρω στάση της αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, κάτι το οποίο ενδέχεται να διαρκέσει πολλούς μήνες».

Το κοινό ανακοινωθέν των στελεχών της FOMC αναμένεται να κάνει αναφορά και στην «περιορισμένη αλλά αισθητή» ανάπτυξη. Μετά από την κατάρρευση τριών αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η FOMC συμπεριλαμβάνει και επιπρόσθετο ανακοινωθέν για τον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο τον οποίο αρέσκεται να χαρακτηρίζει ως «σταθερό και στιβαρό». Δεδομένων, όμως, των περιορισμένων προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα, οι αναλυτές της Deutsche Bank AG υποστηρίζουν πως το πρόσθετο ανακοινωθέν αυτό εν τέλει δε θα συμπεριληφθεί.

Όσο για το «dot plot» το οποίο ακολουθεί η Fed, οι αναλυτές θα δώσουν ιδιαίτερη σημασία στις δηλώσεις Πάουελ, βάσει των οποίων ενδέχεται να απαντηθεί το ερώτημα για τις μελλοντικές κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, όπως υποστήριξε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Dreyfus and Mellon και πρώην στέλεχος της Fed, Βίνσεντ Ράινχαρτ.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας θα ερωτηθεί για τις επικαιροποιημένες πληθωριστικές εκτιμήσεις, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως εάν αναζητά περαιτέρω αυξήσεις, θα περιορίσει τη σημασία των θετικών πληθωριστικών δεδομένων. Τέλος, ο Πάουελ θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και για το εάν η αμερικανική οικονομία τελικά θα αποφύγει την ύφεση και θα επιτύχει μία ομαλή προσγείωση.

Σταθερά τα αμερικανικά ομόλογα

Εν αναμονή των εξελίξεων, οι επενδυτές στην αγορά των κρατικών ομολόγων τηρούν επιφυλακτική στάση, με αποτέλεσμα οι διακυμάνσεις στις αποδόσεις να είναι περιορισμένου εύρους. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς τίτλου στις ΗΠΑ υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 3,891%.

Την ίδια ώρα, το κόστος δανεισμού στη 2ετία σημειώνει πτώση κατά 3 μονάδες βάσης και περιορίζεται ελαφρώς στο 4,86%, με τους αναλυτές να «ποντάρουν» ότι η αποψινή αύξηση επιτοκίων θα είναι η τελευταία, ολοκληρώνοντας τον τρέχοντα κύκλο σύσφιγξης.

Αν σου άρεσε κάνε