Χατζηδάκης: Με την επενδυτική βαθμίδα οι τράπεζες θα δανείζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Χατζηδάκης: Με την επενδυτική βαθμίδα οι τράπεζες θα δανείζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:45 Δημιουργία 24/07/23, 17:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τις βασικές προτεραιότητες και τους στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του πριν τις πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα μας.

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης; τοποθετήθηκε σε μια σειρά ζητημάτων μεταξύ αυτών, την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, τον δημοσιονομικό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, τις παρεμβάσεις στα πεδία της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και το τραπεζικό σύστημα.

«Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι, πράγματι, μια μεγάλη ευκαιρία, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, «καθώς θα μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας. Θα επιτρέψει να γίνουν περισσότερες ξένες επενδύσεις για τις οποίες σήμερα, λόγω της έλλειψης της επενδυτικής βαθμίδας, υπάρχουν σε ορισμένες περιπτώσεις σχετικοί περιορισμοί. Ακόμη, θα αυξήσει τη ρευστότητα, καθώς θα δώσει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες να δανείζουν επιχειρήσεις, αλλά και νοικοκυριά».

Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το τραπεζικό σύστημα «μπορεί να συντελέσει σοβαρά στην ανάπτυξη, καθώς μπορεί να ενισχύσει τη ρευστότητα. Παράλληλα, όμως, πρέπει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του απλού πολίτη προς αυτό. Υπάρχουν, καταρχάς, δύο μεγάλα θέματα τα οποία ενδιαφέρουν πολύ κόσμο: η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων, και τα κόκκινα δάνεια.

Για το πρώτο, θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ των καταθετών, όπως η παροχή δανείων και από μη-τραπεζικά ιδρύματα με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου οι καταθέτες να έχουν και εναλλακτικές για να καταθέτουν τα λεφτά τους, όχι μόνο τις τράπεζες».

Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα από τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών:

– «Δημοσιονομική σταθερότητα, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή δεν είναι αντιτιθέμενοι, αλλά συμπληρωματικοί στόχοι. Δεν μπορείς να ασκήσεις κοινωνική πολιτική χωρίς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και δεν μπορείς να πετύχεις μακροχρόνια και σταθερά υψηλή ανάπτυξη αν δεν ασκείς αξιόπιστη και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική».

-«[…] η χώρα μας έχει ήδη πληρώσει ακριβά ένα παραγωγικό μοντέλο που είχε βασιστεί στην υπερκατανάλωση και σε μία χαλαρή προσέγγιση στη δημοσιονομική πολιτική. Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι, όπως κάναμε και την προηγούμενη τετραετία, να μην ενδώσουμε στους πειρασμούς του λαϊκισμού. Οι εποχές της αλόγιστης σπατάλης, των λεφτόδεντρων και των μαγικών συνταγών που, δήθεν, λύνουν τα προβλήματα με «ένα νόμο και ένα άρθρο» ανήκουν οριστικά στο παρελθόν! Άγιοι Βασίληδες εμείς δεν θα γίνουμε. Οι πολίτες μάς επέλεξαν διότι γνωρίζουν ότι εγγυώμαστε τη σταθερότητα, τη σοβαρότητα, την προοπτική. Και αυτή τους την επιλογή θα την τιμήσουμε».

Ακούμε με προσοχή τις σχετικές με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρατηρήσεις. Οφείλω, όμως, να σημειώσω ότι έχουν μεγάλη δόση υπερβολής. Αγνοούν το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος της αύξησης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται τόσο στις εποχικά αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου όσο και στην εισαγωγή πρώτων υλών, που αφού χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία μας, γίνονται σε πολλές περιπτώσεις διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά. Εν πάση περιπτώσει, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική, πιο παραγωγική, πιο εξαγωγική».

Αν σου άρεσε κάνε