Κατάσταση ύφεσης αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη - Απρόσμενα χαμηλός ο δείκτης PMI

Κατάσταση ύφεσης αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη - Απρόσμενα χαμηλός ο δείκτης PMI

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:45 Δημιουργία 24/07/23, 12:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ηχηρό μήνυμα ύφεσης στέλνει η Ευρωζώνη καθώς η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας έγινε τον Ιούλιο πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης, με τη βιομηχανική παραγωγή να υποχωρεί με τον ταχύτερο ρυθμό από το πρώτο κύμα του κορονοϊού και την επιβράδυνση να εντείνεται στον τομέα των υπηρεσιών.

O προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της S&P Global μειώθηκε τον Ιούλιο στις 48,9 μονάδες από 49,8 τον Ιούνιο, σε χαμηλό 8μήνου, με κάθε τιμή κάτω από τις 50 μονάδες να αντανακλά συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα υποχώρησε στις 42,7 από 43,4 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο 38 μηνών, ενώ για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 51,1 από 52 μονάδες που αποτελεί χαμηλό έξι μηνών.

«Η μεταποίηση εξακολουθεί να είναι η αχίλλειος πτέρνα της Ευρωζώνης. Οι παραγωγοί μείωσαν ξανά την παραγωγή τους με ταχύτερο ρυθμό τον Ιούλιο, ενώ η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά με πολύ πιο βραδύ ρυθμό σε σχέση με ό,τι συνέβαινε νωρίτερα φέτος», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, Cyrus de la Rubia.

Η κατάσταση στη Γερμανία

Ο σύνθετος PMI για τη Γερμανία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος, στις 48,3 μονάδες, ενώ για τη Γαλλία υποχώρησε στις 46,6 μονάδες, χαμηλό επίπεδο 32 μηνών.

Η αρνητική εξέλιξη στη Γερμανία καθοδηγήθηκε από τη μεταποίηση, η οποία κινείται σε αρνητικό έδαφος για περισσότερο από ένα έτος και κινείται τώρα κοντά στα επίπεδα των αρχών της πανδημίας, ενώ η ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών επιβραδύνθηκε για δεύτερο μήνα.

«Υπάρχει μία αυξημένη πιθανότητα ότι η οικονομία θα είναι σε ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο de la Rubia.

«Τους τελευταίους μήνες είδαμε μία αναπάντεχη πτώση τόσο στις νέες παραγγελίες όσο στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών, οι οποίες μειώνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς μετά το αρχικό κύμα Covid στην αρχή του 2020. Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για το υπόλοιπο του έτους», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε