Bloomberg: Αβεβαιότητα των αναλυτών για τα σχέδια της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια

Bloomberg: Αβεβαιότητα των αναλυτών για τα σχέδια της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:47 Δημιουργία 21/07/23, 15:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το σχέδιο της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκιά της σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερη χρονική περίοδο φαίνεται πως δεν πείθει τους οικονομολόγους οι οποίοι έχουν αρχίσει να παρατηρούν προβλήματα μετά από μόλις έξι μήνες εφαρμογής του σχεδίου νομισματικής σύσφιγξης.

Η πλειοψηφία των αναλυτών σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg, αναμένει μία τελική αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο στο 4% πριν τη μείωσή τους τον Μάρτιο του 2024. Η αβεβαιότητα όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις των στελεχών της κεντρικής τράπεζας, όμως, αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος, με τις εκτιμήσεις για το επίπεδο των επιτοκίων στα τέλη του 2024 να κυμαίνονται μεταξύ του 2% και του 4%.

Όλοι οι ερωτηθέντες πιστεύουν πως τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα.

Η απόκλιση μεταξύ των απόψεων των αναλυτών όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη πορεία των επιτοκίων, όμως, υποδεικνύει και το πόσο δύσκολο είναι να γίνει πρόβλεψη για την επίτευξη της μείωσης του πληθωρισμού στον στόχο της ΕΚΤ του 2%. Η αβεβαιότητα ενισχύεται, τόσο από τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις, όσο και από την «ασθμαίνουσα» οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας δεν γνωρίζουν πότε και κατά πόσον ακριβώς θα επηρεαστεί η οικονομική δραστηριότητα από τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων στην οποία έχουν προχωρήσει.

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να ανακαλύψει μία στρατηγική, βάσει της οποίας θα μπορέσει να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων της αλλά να συνεχίσει το αφήγημα της σύσφιξης», τόνισε ο οικονομολόγος της Dekabank, Κρίστιαν Τόντμαν, προσθέτοντας πως «τα επιτόκια θα αυξηθούν αυτόν το μήνα και θα παραμείνουν στο επίπεδο αυτό μέχρι τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει, όμως, κίνδυνος πως οι αγορές θα λάβουν αυτή την κίνηση ως σημάδι χαλάρωσης».

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg, Ντέιβιντ Πάουελ, «αν και δεν περιμένουμε πως η Λαγκάρντ θα δώσει περαιτέρω κατευθύνσεις όταν λάβει χώρα η επόμενη αύξηση των επιτοκίων, φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να αφήσει να εννοηθεί πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μειώσει τα επιτόκιά της σύντομα».

Οι οικονομολόγοι θεωρούν τον πληθωρισμό ως τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να «κατακτά» τη δεύτερη θέση. Παράλληλα, η Fed αναμένεται να προχωρήσει στην τελευταία, αναμενόμενη, αύξηση των επιτοκίων της την επόμενη εβδομάδα, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η FOMC θα ξεκινήσει τη μείωσή τους την άνοιξη του 2024.

Παρά τις προκλήσεις, οι ερωτηθέντες είναι πεπεισμένοι πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την ικανότητα να βρει την αναγκαία «δόση» σύσφιξης η οποία χρειάζεται για τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς την δημιουργία ύφεσης. Πάνω από τα δύο τρίτα των αναλυτών υποστηρίζουν πως τα στελέχη της τράπεζας δεν θα κινηθούν υπερβολικά, ενώ το 90% πιστεύουν πως δε θα σταματήσουν την αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από το αναγκαίο.

Δεδομένης της φαινομενικά βέβαιης αύξησης των επιτοκίων της επόμενης εβδομάδας, ο αναλυτής της Nomura, Αντρέι Σεπάνιακ, πιστεύει πως το σημαντικότερο ερώτημα είναι για το εάν η ΕΚΤ θα προαναγγείλει την επόμενη αύξησή της.

«Δεν πιστεύω πως η Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει οποιεσδήποτε κατευθυντήριες όσον αφορά τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου», σημείωσε η οικονομολόγος της DWS, Ουλρίκε Κάστενς, προσθέτοντας πως «το πιθανότερο είναι πως θα επιμείνουν πως χρειάζεται να μελετήσουν τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα του Σεπτεμβρίου».

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και το γεγονός πως αρκετά εκ των μελών της ΕΚΤ έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις της κεντρικής τράπεζας. Γι ‘ αυτόν το λόγο, σύμφωνα με τον Κάρστεν Μπρζέσκι της ING «η σιωπή, όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις μετά την σύνοδο του Ιουλίου, είναι χρυσός».

Αν σου άρεσε κάνε