Βαρίδι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης η μεταποίηση - Αποφεύχθηκε η ύφεση το πρώτο εξάμηνο

Βαρίδι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης η μεταποίηση - Αποφεύχθηκε η ύφεση το πρώτο εξάμηνο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 23:23 Δημιουργία 20/07/23, 15:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Απέφυγε τελικά την ύφεση η Ευρωζώνη καθώς τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat δείχνουν ότι το ΑΕΠ της δεν μειώθηκε στο α’ τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης παρέμεινε σταθερό, ενώ τα προσωρινά στοιχεία έδειχναν ότι είχε μειωθεί 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Δεδομένου ότι στο δ’ τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ είχε μειωθεί 0,1%, τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου σήμαιναν ότι η οικονομία είχε εισέλθει σε τεχνική ύφεση, η οποία ορίζεται ως μείωση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

«Ανεξάρτητα από το αν η Ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον χειμώνα ή όχι, οι προοπτικές εξακολουθούν να υποδηλώνουν μία συνεχιζόμενη αδυναμία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bloomberg Economics, Τζέιμι Ρας. «Καθώς περνά ο αντίκτυπος από το ενεργειακό σοκ, αυτό δίνει τη θέση του στην πίεση από την αυστηρή νομισματική πολιτική που θα διατηρήσει χαμηλούς τους ρυθμούς έως το τέλος του έτους», πρόσθεσε ο ίδιος..

Η μεταποίηση είναι το μεγαλύτερο βαρίδι για την ανάπτυξη, ενώ σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος από τον πληθωρισμό, αν και έχει τρέχει με σχεδόν τον μισό ρυθμό του περασμένου Οκτωβρίου (5,5% αντί 10,6%), με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναμένεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη Πέμπτη.

Στην Ελλάδα, το ΑΕΠ μειώθηκε 0,1% το α’ τρίμηνο (σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο), ενώ είχε αυξηθεί 1,1% στο δ’ τρίμηνο του 2022.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε