Προς την τελευταία αύξηση επιτοκίου από την Fed

Προς την τελευταία αύξηση επιτοκίου από την Fed

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:19 Δημιουργία 19/07/23, 19:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη Τετάρτη, 26 Ιουλίου, προβλέπουν και οι 106 οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters, με την πλειοψηφία τους να εκτιμά του ότι αυτή θα είναι και η τελευταία παρέμβαση αυτού του ανοδικού κύκλου.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 3% τον Ιούνιο από 4% τον Μάιο, οδηγώντας πολλούς παρατηρητές της Wall Street στην εκτίμηση ότι θα τιθασευτεί σύντομα και σε νέα στοιχήματα ότι η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να αρχίσει στα τέλη του 2023.

Η συζήτηση που γίνεται σήμερα είναι αν είναι πιθανό να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η μείωση του πληθωρισμού ή αν αυτές μπορεί να προκαλέσουν αχρείαστη ζημιά στην οικονομία.

Ο δομικός πληθωρισμός, ωστόσο, παραμένει πιο άκαμπτος και ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, όπως και άλλοι αξιωματούχοι της, έχουν δηλώσει ότι θα υπάρξει και άλλη σύσφιξη παρά την παύση στις αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούνιο.

«Δεν θέλουμε να βιαστούμε»

Η άποψη ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα φαίνεται να κερδίζει έδαφος, με το ποσοστό των ερωτηθέντων στο διάστημα 13-18 Ιουλίου που προβλέπουν μία μείωση επιτοκίου από τη Fed έως το τέλος Μαρτίου 2024 να έχει περιοριστεί στο 55% από 78% τον Ιούνιο.

«Παρά τη μείωση του πληθωρισμού, εξακολουθούμε να προβλέπουμε ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο… (και) ενώ ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί η μείωση του πληθωρισμού, δεν είναι σκόπιμο από την άποψη της κεντρικής τράπεζας να βασιστεί σε αυτό», δήλωσε αναλυτής επιτοκίων της NatWest Markets.

«Δεν θέλουμε να βιαστούμε και να δηλώσουμε ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει κερδηθεί καθώς έχουμε δει τέτοια λάθη στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων και των traders φαίνεται ότι εξακολουθούν να είναι ελαφρά σε άλλο μήκος κύματος από αυτό της Fed. Σημειώνεται ότι οι τελευταίες προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed δείχνουν ότι το βασικό επιτόκιο θα κορυφωθεί στο 5,5% - 5,75%, αλλά μόνο 19 από τους 106 οικονομολόγους προβλέπουν ότι θα συμβεί αυτό.

O δομικός πληθωρισμός

Οι προσδοκίες για τερματισμό του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων της Fed έχουν ωθήσει την ισοτιμία του δολαρίου έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα έτος.

Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, έχουν ακόμη ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μη μειωθεί αρκετά γρήγορα. Οι 20 από τους 29 που απάντησαν σε ένα άλλο ερώτημα της έρευνας προέβλεψαν ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, θα κινείται ελαφρά χαμηλότερα ή στα σημερινά επίπεδα λίγο κάτω από το 5% στο τέλος του έτους.

Η Fed έχει ως στόχο έναν πληθωρισμό 2%, όπως μετράται από τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος έτρεχε με ρυθμό 3,8% τον Μάιο. Ούτε ο δείκτης αυτός ούτε ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να μειωθεί στο 2% πριν το 2015.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σε άλλη ερώτηση –οι 27 από τους 41– αναμένουν ότι η αμερικανική οικονομία θα μπει σε ύφεση το 2024, με το 85% να εκτιμούν ότι θα αρχίσει μέσα στο 2023.

Παρά ταύτα, η οικονομία των ΗΠΑ αναμενόταν να αναπτυχθεί 1,5% φέτος αντί 1,2% πριν από έναν μήνα.

Αν σου άρεσε κάνε