«Καίει» την Ευρωζώνη ο δομικός πληθωρισμός - Τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο

«Καίει» την Ευρωζώνη ο δομικός πληθωρισμός - Τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:59 Δημιουργία 19/07/23, 13:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,8% τον Ιούνιο στην Ελλάδα δείχνει τελική μέτρηση της Eurostat, την ώρα που ο αντίστοιχος δείκτης στην Ευρωζώνη αποκλιμακώθηκε στο 5,5%, από το 6,1% τον Μάιο και το 8,6% του Ιουνίου του 2022.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη χαμηλότερη θέση της κατάταξης, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, μαζί με την Κύπρο και μετά το Λουξεμβούργο με 1%, το Βέλγιο και την Ισπανία με 1,6%, την Δανία με 2,4%, με την Ελλάδα και να βρίσκονται στην πέμπτη θέση με 2,8% έκαστη.

Ωστόσο, παρά την επιβράδυνση, η τελική μέτρηση της Eurostat για την Ελλάδα, έδειξε ελαφρώς υψηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την προκαταρκτική μέτρηση του 2,7%, καθώς με βάση τα τελικά στοιχεία διαμορφώθηκε στο 2,8%.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, σε σύγκριση με τον Μάιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι πέντε κράτη μέλη και παρέμεινε σταθερός σε ένα, ενώ αυξήθηκε σε άλλο ένα.

Τον Ιούνιο, τη μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με αύξηση κατά 2,35 ποσοστιαίες μονάδες, ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (+2,31 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,42 π.μ.).

Αρνητική μεταβολή είχε και αυτόν τον μήνα η ενέργεια κατά 0,57 π.μ. σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Αν σου άρεσε κάνε