Διπλάσιες οι τιμές συμβολαίων φυσικού αερίου για τον χειμώνα

Διπλάσιες οι τιμές συμβολαίων φυσικού αερίου για τον χειμώνα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:37 Δημιουργία 18/07/23, 13:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο έντονων διακυμάνσεων τον χειμώνα, παρά το ότι φαίνεται να έχουν περάσει τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Ο Οργανισμός ανέφερε ότι η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη. «Ενας κρύος χειμώνας σε συνδυασμό με μία πλήρη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου μέσω των αγωγών προς την Ευρώπη στην αρχή της περιόδου θέρμανσης, θα μπορούσε εύκολα να επαναφέρει την ένταση στην αγορά», σημειώνει στο σχετικό report o ΙΕΑ..

Η τιμή αναφοράς για τα συμβόλαια παράδοσης τον Αύγουστο κυμαίνεται σήμερα λίγο πάνω από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κοντά στα χθεσινά επίπεδα. Ωστόσο, οι τιμές για τα συμβόλαια παράδοσης τον ερχόμενο χειμώνα είναι διπλάσιες, κοντά στα 50 ευρώ, δείχνοντας τον κίνδυνο να υπάρξει μία νέα κρίση αργότερα φέτος.

Αν η Ευρώπη παγώσει για μία μεγάλη περίοδο και οι ΑΠΕ δεν προσφέρουν σημαντική ανακούφιση, η τιμή του αερίου μπορεί να φθάσει στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Από την άλλη πλευρά, ένας ήπιος καιρός με πολύ αέρα θα μπορούσε να βυθίσει τις τιμές περίπου στα 15 ευρώ, σημείωσε η τράπεζα.

Τα σενάρια της Morgan Stanley

Ο ΙΕΑ έχει καταρτίσει αρκετά σενάρια, μεταξύ των οποίων και αυτά που προβλέπουν και θερμοκρασίες υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα και μεγάλες εισαγωγές LNG που θα κάνουν την Ευρώπη να διαχειρισθεί την κατάσταση χωρίς ρωσικές ροές.

Ωστόσο, αυτά εξαρτώνται και από τη ζήτηση LNG από την Ασία, ενώ απρόβλεπτες διακοπές στην προσφορά θα μπορούσαν να διαταράξουν την ισορροπία, σύμφωνα με την τράπεζα.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε