Οι καύσωνες της Ευρώπης «στέλνουν» τους τουρίστες σε πιο... δροσερούς προορισμούς

Οι καύσωνες της Ευρώπης «στέλνουν» τους τουρίστες σε πιο... δροσερούς προορισμούς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:31 Δημιουργία 18/07/23, 13:28
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι συνεχείς καύσωνες στις χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν πλήγμα στον τουρισμό τους, ο οποίος παρ' όλα αυτά συνεχίζει να ανακάμπτει από την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission, ETC) περισσότεροι τουρίστες είναι πιθανόν να επιλέγουν πιο δροσερούς προορισμούς ή να κάνουν τις διακοπές τους την άνοιξη και το φθινόπωρο για να αποφύγουν τις ακραίες υψηλές θερμοκρασίες.

Στοιχεία της ETC δείχνουν ότι ο αριθμός όσων ελπίζουν να ταξιδέψουν στις μεσογειακές χώρες την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο έχει ήδη μειωθεί 10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για ταξίδια στην Τσεχία, τη Δανία, την Ιρλανδία και τη Βουλγαρία.

«Προβλέπουμε ότι οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες στο μέλλον θα επηρεάζουν περισσότερο τις επιλογές των ταξιδιωτών στην Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Μιγκέλ Σανζ. «Η πρόσφατη έρευνά μας δείχνει μία μείωση στον αριθμό των πολιτών που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν τον Αύγουστο, τον μήνα αιχμής, ενώ περισσότροι Ευρωπαίοι εξετάζουν ταξίδια το φθινόπωρο», πρόσθεσε.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού, το 7,6% των τουριστών θεωρούν τώρα τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως βασικό πρόβλημα για τα ταξίδια στην περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο.

Μεταξύ αυτών είναι και ένα ζευγάρι Νορβηγών, το οποίο επέστρεψε τον Ιούλιο μία εβδομάδα νωρίτερα στην πατρίδα του από ένα χωριό έξω από τη Ρώμη, το οποίο είναι το αγαπημένο μέρος διακοπών τους, καθώς οι θερμοκρασίες κινούνταν σταθερά στους 35 βαθμούς Κελσίου.

Η τουριστική κίνηση, πάντως, είναι υψηλή φέτος το καλοκαίρι, με τις ταξιδιωτικές εταιρείες να αναφέρουν ότι ο καύσωνας δεν έχει προκαλέσει έως τώρα πολλές ακυρώσεις.

Οι Βρετανοί, για παράδειγμα, έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους περισσότερο σε μεσογειακές χώρες, σύμφωνα με βρετανικό τουριστικό οργανισμό.

Αυτό, ωστόσο, μπορεί να αλλάξει καθώς οι καύσωνες αναμένονται πιο εξουθενωτικοί, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ένα πιθανό νέο υψηλό ευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας, πάνω από τους 48,8 βαθμούς κελσίου που καταγράφηκε στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021, αυξάνοντας τους φόβους για νέους θανάτους από το κύμα καύσωνα.

Στην αποθάρρυνση μίας μερίδας τουριστών να ταξιδέψουν στη Μεσόγειο συμβάλλει και η συνεχής προβολή των καιρικών συνθηκών από τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, με ιστορίες τουριστών που μεταφέρονται με αεροδιακομιδή από ιταλικές παραλίες ή με ασθενοφόρο από την Ακρόπολη.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε