Η Goldman Sachs βελτίωσε την πρόβλεψή της για την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ

Η Goldman Sachs βελτίωσε την πρόβλεψή της για την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 22:30 Δημιουργία 17/07/23, 22:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Προς το καλύτερο αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία η Goldman Sachs μειώνοντας τις πιθανότητες που έχει να εισέλθει σε ύφεση μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Η βελτίωση των δεδομένων θα διευκολύνουν μάλιστα, τη Fed να πατήσει οριστικά το κουμπί της παύσης, μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της αμερικανικής τράπεζας, Γιαν Χάτζιους, η αμερικανική οικονομία έχει πλέον πολύ καλύτερες πιθανότητες να αποφύγει το χειρότερο σενάριο μιας ύφεσης μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, με φόντο τα πρόσφατα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομικής δραστηριότητας και τον πληθωρισμό.

«Μειώνουμε περαιτέρω τις πιθανότητες μιας αμερικανικής ύφεσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες από το 25% στο 20%» ανέφερε ο Χάτζιους σε σημερινή έκθεση του. Όπως δε, επεσήμανε «ο βασικός λόγος για την περικοπή αυτή είναι πως τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαίωσαν την πεποίθηση μας πως η περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού σε αποδεκτά επίπεδα δεν θα απαιτήσει (οικονομική) ύφεση».

Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο πληθωρισμός υποχώρησε πέραν του αναμενόμενου στο 3% σε ετήσια βάση για τον Ιούνιο, που ήταν και το χαμηλότερο σημείο του από το Μάρτιο του 2021. Την ίδια ώρα και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

Κατά τον Χάτζιους αναμένεται «κάποια αποκλιμάκωση» της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα, όμως «η χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας και η συνεχιζόμενη έκρηξη στις κατασκευές εργοστασίων συνηγορούν πως η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται».

Τα επιτόκια

Υπό το φως των δεδομένων αυτών, ο κορυφαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs προχωρά σε μια ακόμη ενδιαφέρουσα πρόβλεψη αναφορικά με τη Federal Reserve και τα επόμενα βήματα της.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως, αν και η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες την ερχόμενη εβδομάδα, αυτή θα είναι πιθανότατα η τελευταία του ανοδικού κύκλου που ξεκίνησε από πέρυσι!

Έτσι, εκτιμά πως το «ταβάνι» των επιτοκίων θα διαμορφωθεί στο 5,25% με 5,50% και μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας, διάρκειας ενός έτους, θα ανοίξει ο δρόμος για σταδιακές περικοπές των επιτοκίων.

Σημειωτέον πως, τον περασμένο Μάρτιο, η Goldman είχε ανεβάσει τις πιθανότητες υποχώρησης της οικονομίας σε ύφεση στο 35%, ποσοστό που κατέβασε τον Ιούνιο στο 25% και τελικά σήμερα στο 20%.

Αν σου άρεσε κάνε