Οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση 0,25% στο επιτόκιο της ΕΚΤ

Οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση 0,25% στο επιτόκιο της ΕΚΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:00 Δημιουργία 17/07/23, 14:53
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αύξηση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 4% τον Σεπτέμβριο προβλέπουν οικονομολόγοι, οι οποίοι αναθεώρησαν ανοδικά προηγούμενες εκτιμήσεις τους καθώς ο πληθωρισμός φαίνεται πιο επίμονος, ενώ θεωρούν ότι η πρώτη μείωση θα γίνει τον Απρίλιο του 2024.

Οι αναλυτές, που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, βλέπουν μία αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μ.β. στις 27 Ιουλίου, η οποία έχει προαναγγελθεί από την ΕΚΤ, και ακόμη μία αντίστοιχου μεγέθους τον Σεπτέμβριο.

Ο λόγος της ανοδικής αναθεώρησης είναι η επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό. Αν και οι αυξήσεις τιμών αναμένεται να επιβραδυνθούν στην Ευρωζώνη, αυτό δεν θα γίνει τόσο γρήγορα, όσο αναμενόταν, ενώ ο πληθωρισμός για το 2025 προβλέπεται τώρα στο 2,1% έναντι 2% προηγουμένως.

Ο δομικός πληθωρισμός

Ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο εστιάζει η ΕΚΤ, θεωρείται ότι θα υποχωρήσει λίγο περισσότερο φέτος, αλλά οι προβλέψεις για το 2024 και το 2025 έχουν αυξηθεί στο 2,8% και το 2,4%, αντίστοιχα, υψηλότερα από τις προβλέψεις της ΕΚΤ.

Η συζήτηση στην ΕΚΤ για το τελικό ύψος των επιτοκίων έχει φουντώσει. Κάποιοι αξιωματούχοι αρνούνται να αποκλείσουν τη συνέχιση των αυξήσεων και μετά το καλοκαίρι, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που ανησυχούν για την οικονομία, η οποία πασχίζει να βγει από την ήπια ύφεση του χειμώνα.

Οι αξιωματούχοι απορρίπτουν το ενδεχόμενο μίας ανώμαλης προσγείωσης της οικονομίας, άποψη με την οποία συμφωνούν , προβλέπονται αύξηση 0,2% του ΑΕΠ κάθε τρίμηνο του έτους μετά το πρώτο, ενώ διατηρούν την πρόβλεψή τους για ανάπτυξη 1% φέτος και 1,6% το 2024 και το 2025

Αν σου άρεσε κάνε