Μήνυμα Τζεντιλόνι για πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική το 2024

Μήνυμα Τζεντιλόνι για πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική το 2024

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:45 Δημιουργία 13/07/23, 18:42
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

O δημοσιονομικός προσανατολισμός της ευρωζώνης για το 2024 είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της ευρωζώνης, Πάολο Τζεντιλόνι, το βασικό θέμα είναι ότι έπειτα από τρία χρόνια επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, η Επιτροπή προτείνει (όπως έχει ήδη κάνει από το Μάιο) έναν πιο περιοριστικό δημοσιονομικό προσανατολισμό που θα βασίζεται πρώτα απ' όλα στη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης των τιμών της ενέργειας -κάτι το οποίο η Επιτροπή συνιστά ανεπιφύλακτα να εφαρμόσουν σταδιακά όλα τα κράτη-μέλη.

«Ο στόχος είναι πολύ ξεκάθαρος. Πρέπει να εργαστούμε χέρι-χέρι με τη νομισματική πολιτική για να κάμψουμε τον πληθωρισμό», τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά ο βασικός πληθωρισμός είναι επίμονος.

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο επίτροπος, η Κομισιόν συνιστά να διατηρηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για επενδύσεις, ιδιαίτερα για κρίσιμες επενδύσεις σε κοινούς στρατηγικούς τομείς, όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση. Πρόσθεσε, τέλος, ότι για να βρεθεί η κατάλληλη «ισορροπία» θα χρειαστεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό για τους δημοσιονομικούς κανόνες -μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Το Eurogroup αναμένεται να εκδώσει σήμερα δήλωση σχετικά με τον δημοσιονομικό προσανατολισμό της Ευρωζώνης το 2024.

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί επίσης το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιακών και χρηματοπιστωτικών αγορών και το ψηφιακό ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε