Τι λένε γνωστοί «γκουρού» της οικονομίας για τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ

Τι λένε γνωστοί «γκουρού» της οικονομίας για τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:34 Δημιουργία 12/07/23, 21:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Από τις αρχές του 2023, οι αμερικανικές εταιρείες και οι επενδυτές αναμένουν με κομμένη την ανάσα την ύφεση η οποία προδιαγραφόταν από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.

Έξι μήνες αργότερα, όμως, η ύφεση αυτή δε φαίνεται πουθενά και ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος ενδέχεται να έχει, πια, περάσει. Τα θετικά οικονομικά στοιχεία, τα οποία συνδυάζονται με τα στοιχεία της αγοράς εργασίας και τη μείωση του πληθωρισμού ενισχύουν τις εκτιμήσεις αυτές.

Από την πλευρά της, η αγορά έχει αψηφήσει τις προβλέψεις των απαισιόδοξων αναλυτών της Wall Street, καταγράφοντας το καλύτερο α’ εξάμηνο από το 2019, δεδομένου του ενδιαφέροντος των επενδυτών στην τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα, πια, με γνωστούς οικονομολόγους όπως το στέλεχος της Morgan Stanley, Σεθ Κάρπεντερ και τον νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν, η οικονομία ενδέχεται να παραμείνει ανθεκτική παρά τις πιέσεις.

Οι προβλέψεις των «γκορού»

Σεθ Κάρπεντερ: «Η αγορά εργασίας αποτελεί κύριο μέλημα των αναλυτών για φέτος», τόνισε το στέλεχος της Morgan Stanley, προσθέτοντας πως «αν και η αγορά αυτή καθαυτή έχει επιβραδυνθεί, το ποσοστό της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας παραμένει δυναμικό και ενισχύει την γενικότερη οικονομία. Ως αποτέλεσμα, πιστεύω πως η κατάσταση αυτή θα αντισταθμίσει την πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης».

Πολ Κρούγκμαν: «Τα νέα όσον αφορά την αμερικανική οικονομία είναι ενθαρρυντικά. Ο πληθωρισμός μειώνεται ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις πρόκλησης ύφεσης», σημείωσε σε tweet του ο καθηγητής οικονομικών τον Ιούνιο.

Σε πρόσφατο άρθρο του την περασμένη εβδομάδα, ο Κρούγκμαν υπογράμμισε πως «η μείωση στον δείκτη απαισιοδοξίας των επενδυτών οφείλεται στο γεγονός πως δεν έχει προκληθεί ύφεση. Η αμερικανική οικονομία προσέθεσε 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το τελευταίο έτος και η ανεργία παραμένει κοντά σε χαμηλό 50 ετών».

Ρόμπερτ Χόφμαν: Σύμφωνα με το στέλεχος της Citibank, Ρόμπερτ Χόφμαν, «οι αρχικές εκτιμήσεις μας για δημιουργία ύφεσης μέχρι το τέλος του 2023 έχουν, πια, καθυστερήσει για τα τέλη του 2024. Πιστεύουμε πως η αγορά των mid-cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) αμερικανικών εταιρειών προσφέρει πολλές ευκαιρίες στην περίπτωση αυτή».

Τζέρεμι Σίγκελ: «Το μομέντουμ της αγοράς συνεχίζεται. Το ράλι της αγοράς έχει ακόμα δρόμο. Θα χρειαστεί κάτι το εξαιρετικά αρνητικό για να αλλάξει η τρέχουσα πορεία της αγοράς», ανέφερε ο πρώην καθηγητής οικονομικών του Wharton σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC.

Αναλυτές BofA: Βάσει πρόσφατης έρευνας των αναλυτών της BofA, «αν και η αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων η οποία βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη δημιουργία ύφεσης, πιστεύουμε πως οι καμπύλες έχουν λάβει υπόψη περισσότερο την αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού αντί για την πιθανή ύφεση. Εάν μελετήσουμε τα στοιχεία της οικονομίας, αναμένουμε αυξημένη πιθανότητα ομαλής προσγείωσής της».

Αν σου άρεσε κάνε