Σημαντική μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ - Τι θα κάνει η Fed με τα επιτόκια

Σημαντική μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ - Τι θα κάνει η Fed με τα επιτόκια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:43 Δημιουργία 12/07/23, 16:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο 3% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, από 4% τον Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, όταν άρχισε η γενικότερη άνοδος των τιμών στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση μετά από την αύξηση 0,1% που είχε σημειώσει τον Μάιο. Και οι δύο δείκτες -ετήσιος και μηνιαίος- ήταν ελαφρά πιο θετικοί σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών (3,1% σε ετήσια και 0,3% σε μηνιαία βάση).

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 4,8% από 5,3% τον Μάιο και μηνιαίο ρυθμό 0,2%. Και για τον δείκτη αυτό τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τις προσδοκίες.

Η μείωση του πληθωρισμού, πάντως, δεν φαίνεται ότι θα αποτρέψει τη Fed από το να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, μετά την παύση τον Ιούνιο, αλλά θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα να μην τα αυξήσει στη συνέχεια.

Αν σου άρεσε κάνε