Γιατί πολλές χώρες επαναπατρίζουν τα αποθέματά τους σε χρυσό

Γιατί πολλές χώρες επαναπατρίζουν τα αποθέματά τους σε χρυσό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:12 Δημιουργία 10/07/23, 17:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που επαναπατρίζουν αποθέματα χρυσού στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα της Invesco σε κεντρικές τράπεζες και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα.

Η κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών πέρυσι προκάλεσε εκτεταμένες απώλειες στους διαχειριστές κρατικών κεφαλαίων, οι οποίοι επανεξετάζουν «εκ βάθρων» τις στρατηγικές τους, πιστεύοντας ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις ήρθαν για να μείνουν.

Πάνω από το 85% των 85 κρατικών επενδυτικών ταμείων και 57 κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν στην ετήσια μελέτη της Invesco Global Sovereign Asset Management Study πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος την επόμενη δεκαετία από την προηγούμενη.

Ο χρυσός και τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών θεωρούνται καλά στοιχήματα σε αυτό το περιβάλλον, αλλά η περσινή δέσμευση σχεδόν των μισών από τα 640 δισεκατομμύρια δολάρια των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας από τη Δύση, ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, φαίνεται να προκάλεσε μια αλλαγή.

Η έρευνα έδειξε ότι ένα «σημαντικό ποσοστό» των κεντρικών τραπεζών ανησυχεί για το προηγούμενο που δημιουργήθηκε. Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε καταστήσει τον χρυσό πιο ελκυστικό, ενώ το 68% διατηρούσε αποθέματα στο εσωτερικό (από 50% το 2020).

Μία κεντρική τράπεζα, ανέφερε: «Είχαμε τον χρυσό στο Λονδίνο αλλά τώρα τον μεταφέραμε πίσω στη χώρα μας για να τον κρατήσουμε σε ασφαλές καταφύγιο και να τον διαφυλάξουμε».

Ο Ροντ Ρινγκρόου, επικεφαλής των επίσημων ιδρυμάτων της Invesco, ο οποίος επέβλεψε την έκθεση, δήλωσε ότι αυτή είναι μια ευρέως διαδεδομένη άποψη.

«Το "Αν είναι ο χρυσός μου, τότε τον θέλω στη χώρα μου" ήταν έντονο τον τελευταίο χρόνο», είπε.

Δολάριο

Οι ανησυχίες για τα γεωπολιτικά, σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές, ενθαρρύνουν επίσης ορισμένες κεντρικές τράπεζες να διαφοροποιηθούν από το δολάριο.

Ένα αυξανόμενο 7% πιστεύει ότι το αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ αποτελεί επίσης αρνητικό παράγοντα για το δολάριο, αν και οι περισσότεροι εξακολουθούν να μην βλέπουν εναλλακτική λύση σε αυτό ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Εκείνοι που βλέπουν το γουάν της Κίνας ως πιθανό διεκδικητή μειώθηκαν στο 18%, από 29% πέρυσι.

Σχεδόν το 80% των 142 ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην έρευνα βλέπουν τις γεωπολιτικές εντάσεις ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την επόμενη δεκαετία, ενώ το 83% ανέφερε τον πληθωρισμό ως ανησυχία για τους επόμενους 12 μήνες.

Οι υποδομές θεωρούνται πλέον ως η πιο ελκυστική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, ιδίως τα έργα που αφορούν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η Ινδία παραμένει μία από τις πιο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις για δεύτερη συνεχή χρονιά, ενώ η τάση του «near-shoring», όπου οι εταιρείες κατασκευάζουν εργοστάσια πιο κοντά στον τόπο πώλησης των προϊόντων τους, δίνει ώθηση σε χώρες όπως το Μεξικό, η Ινδονησία και η Βραζιλία.

Εκτός από την Κίνα, η Βρετανία και η Ιταλία θεωρούνται λιγότερο ελκυστικές.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε